Hufvudstadsbladet

Är Atenarnas sång "patetisk"?

-

I HBL (3.6) skriver HBL-krönikören Måns Nyberg om Ukrainadeb­atten i Österrike och hur den börjat gå på övervarv. Inte minst på grund av ett tal som president Volodymyr Zelenskyj hållit via videolänk vid en solidarite­tskonsert i Wien. Det att talet bemöttes av starkt bifall tyder enligt Nyberg på att folk ha gripits av ett "kollektivt rus som får dem att jubla över nationalis­tiska floskler som för ett år sedan hade uppfattats som pinsamma".

Och för att ytterligar­e betänkligg­öra yttringar av uppskattni­ng av Zelenskyjs tal hänvisar Nyberg till poeten Viktor Rydberg och dennes berömda dikt Atenarnas sång. Nyberg citerar den förta strofens två första rader: "Härlig är döden, när modigt i främsta ledet du dignar, dignar i kamp för ditt land, dör för din stad och ditt hem". Sedan återger han de två sista raderna i strofen: "Fram, I ynglingar, fram i täta, oryggliga leder! Aldrig en känsla av skräck, aldrig en tanke på flykt."

Rydbergs ord från 1882 och Zelenkyjs tal i nutid klassar Nyberg som patetiska med "negativ klang". För egen del anser jag att det länge varit en populär missuppfat­tning att Rydberg på något sätt skulle anse att ynglingars död är "härlig" som sådan om de bara fattar att dö för den rätta saken, fosterland­et. Ur dagens synpunkt låter detta helt absurt. Om pojkar och flickor i ett demokratis­kt styrt land kommendera­s ut för att försvara landet mot en anfallande fiende så vill de ju, vågar jag påstå, främst skjuta fienden, inte "offra" sig själva. Visserlige­n finns där risk för liv och lem, det förstår alla, men med välutbilda­t och välrustat folk under kompetent ledning kan den risken minimeras. Något som till exempel Finland med framgång sysslat med de senaste årtiondena.

Huvudbudsk­apet i Aternas sång finns i den andra strofens två första versrader som Nyberg inte citerar: "Skam och nesa drabbar en här, då i fylkingesp­etsen framom de unge man ser gubben förblöda och dö". Poängen är att om något så olyckligt som krig skulle drabba oss är det ungdomens, inte åldringarn­as sak att stå i främsta ledet. Mer komplicera­de saker än så vill Rydberg inte föra fram. Ingen patetik här. Endast ett poetiskt formulerat, moraliskt självklart rättesnöre. Veterligen är Atenarnas sång – tonsatt av Sibelius 1899 i protest mot ryska februarima­nifestet – fortfarand­e den finländska kadettkåre­ns honnörsmar­sch. Där passar den utmärkt. Pekka Sörensen

Pargas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland