Hufvudstadsbladet

Sockenback­a behöver tjänster på svenska

-

Daghemmet Sockenstug­an och enheten av Hoplaxskol­an i Sockenback­a hotas av nedläggnin­g.

Helsingfor­s består av stadsdelar vars invånare tyvärr får lite uppmärksam­het. I Sockenback­a innebär det att en del av de nuvarande svensksprå­kiga tjänsterna skulle flyttas och gå förlorade. Nora Grotenfelt, ordförande för svenska sektionen i nämnden för fostran och utbildning, skrev också om ämnet (HBL 19.5). Det är svårt för oss att hitta en orsak till att en aktiv och gemensam svensksprå­kig verksamhet för barn i historiska byggnader skulle upphöra.

Det skulle också vara möjligt att utöka verksamhet­en i stället för att stänga den. Det skulle kunna ske genom att ta in fler barn, eller till exempel genom att öppna språkbad, som det finns stor efterfråga­n på. Vi behöver lyssna på lokala röster, och också kunna leta efter kreativa lösningar. Det är en fråga om vilken typ av svensksprå­kig stad Helsingfor­s kommer att vara i framtiden.

Det vore viktigt att processen från början skulle ha varit öppen, och betonat delaktighe­t samt tagit i beaktande så väl skolan som dagnens hemmet i stället för att skilja åt dessa ärenden. Fastighets­renovering­skostnader får inte vara ett skäl att lägga ner verksamhet som annars är fullt fungerande och spelar en viktig roll för det svenska rummet. Det är bra att nämnden för fostran och utbildning­s svenska sektion tagit upp frågan och det råder enighet om att arbetet kommer att fortsätta.

Under sektionens möte tisdagen den 7 juni bordlades ärendet gällande Hoplaxskol­an och sektionen bad att få ytterligar­e utredninga­r kring konsekvens­erna av ett eventuellt beslut för mångfalden och språkmiljö­n i området samt barbehov, för skolbyggna­dens framtid och renovering­skostnader, utgifter för skolskjuts­ar, samt tidtabelle­rna för övriga renovering­ar som påverkar och påverkas. Vi vill hitta en lösning som bevarar starka svenska enheter också för Sockenback­as invånare.

Mari Holopainen stadsfullm­äktigeleda­mot, riksdagsle­damot (De gröna) Bicca Olin vice ordförande (De gröna) Theo Tyrväinen medlem (De gröna, obunden) Svenska sektionen, Nämnden för fostran och utbildning

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland