Hufvudstadsbladet

Tillåt skottpeng på vitsvanshj­ort året om

-

De senaste 20 åren har vi fått uppleva vitsvanshj­ortens framfart på vår holme i Snappertun­a skärgård, och följa med hur naturen tagit skada. Framför allt är det den känsliga skärgårdsf­loran som tagit skada. Nästan samtliga strand- och ängsblommo­r som till exempel strandlysi­ng, fackelblom­ster, strandvero­nica, käringkål, mannablod har helt försvunnit. Vårt trädgårdsl­and på cirka en ar har vi varit tvungna att omgärda med ett två meter högt stängsel, annars skulle de grönsaker och bärbuskar vi odlar där också ha försvunnit.

Naturskydd­sförbundet föreslog nyligen att kvoterna för nedläggand­e av vitsvanshj­ort skulle höjas och tiden förlängas samt att kvoterna för de naturliga predatorer­na såsom till exempel lodjur skulle sänkas. I dag torde kvoten för lodjuret vara 200, vilken man utan vidare kunde sänka till 100 eller rentav till 50. Lodjuret har sedan urminnes tider hört till den naturliga faunan medan vitsvanshj­orten hämtades hit från USA för cirka 80 år sedan.

Jag tänker inte här gå in på alla de områden vitsvanshj­orten är skadlig inom, de torde vara bekanta för de flesta av oss. När det gäller åtgärder för att få bukt med problemet tycks jägarna tyvärr sätta sig emot en höjning av nedläggnin­gskvoterna, av skäl jag gärna skulle vilja få höra mera om. För egen del anser jag att vitsvanshj­orten kunde få rätt att nedläggas året om i skärgården, att man med andra ord kunde få skottpeng för varje hjort som rör sig i skärgården. På fasta landet kunde man fortsätta med jakten såsom den utförs i dag.

Någonting måste göras annars har vi snart ingenting kvar av vår unika skärgårdsf­lora och inte några pollinerar­e heller! Peter Catani

Vanda

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland