Hufvudstadsbladet

Välfärdsom­rådenas upphandlin­gar måste bli öppna

-

Det årliga värdet på offentliga upphandlin­gar är cirka 50 miljarder euro. Med välfungera­nde upphandlin­gspolitik kan man förstärka företagsve­rksamheten och områdenas livskraft.

I Företagarn­a i Finlands Kommunbaro­meter bedömde närmare 10 000 företagare den här våren hur deras hemkommune­r har klarat sig inom företags- och näringspol­itiken. Företagarn­a anser att kommunerna bland näringspol­itikens delområden har lyckats sämst just i offentliga upphandlin­gar. Resultatet var nu sämre än då barometern föregående gången genomförde­s 2020.

Samtidigt väcker de nya välfärdsom­rådenas planer stor oro hos små och medelstora företagare. Nästan alla välfärdsom­råden har planer på att försöka kringgå offentliga upphandlin­gar. Fler områden tänker köpa eller har redan köpt stödtjänst­er direkt av sina egna bolag utan att konkurrens­utsätta köptjänste­rna. Sådana här stödtjänst­er är till exempel catering- och tvätteritj­änster, fastighets­skötsel samt it och ekonomiför­valtning.

Företagarn­a i Finland förutsätte­r att välfärdsom­rådena skaffar tjänster öppet på marknaden genom att konkurrens­utsätta dem. Bara på det här sättet kan man jämföra pris och kvalitet, vilket gagnar både skattebeta­laren och välfärdsom­rådet.

När det nu är bråttom med att grunda välfärdsom­rådena, kan grundandet av ett offentligt ägt bolag verka vara det enda alternativ­et. Denna utveckling kan leda till att det snart inte längre finns företag och företagare i vissa branscher utan bara offentligt ägda bolag. Det är önskvärt att varje område än en gång går genom sina lösningar, om det har beslutat att skaffa tjänster av offentligt ägda bolag.

Förnuftigt genomförda upphandlin­gar utgör en stor möjlighet för livskrafte­n i välfärdsom­rådena och kommunerna. Det lönar sig att dela upphandlin­gar i sådana helheter att även mindre företag har möjlighet att delta i dem. Genom flexibel växelverka­n med företagen kan den offentliga sektorn stärka livskrafte­n i sin hembygd. Det lönar sig också att satsa på upphandlin­gskunnande.

Ofta har företagare och den offentliga aktören samma mål när det gäller främjandet av områdets livskraft. Tillsamman­s kan vi se till att detta också syns i offentliga upphandlin­gar. Nu krävs det dialog och diskussion mellan näringsliv­et och offentliga sektorn.

Harri Jaskari

direktör Henrik Wickström

sakkunnig inom näringsliv­spolitik Företagarn­a i Finland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland