Hufvudstadsbladet

Har Niinistö och Haavisto vilselett folket?

-

Republiken­s president och statsrådet­s utrikes- och säkerhetsp­olitiska ministerut­skott slog söndagen den 15 maj 2022 fast att Finland ansöker om medlemskap i Nordatlant­iska fördragsor­ganisation­en Nato efter att riksdagen har hörts.

President Niinistö sade: ”Mycket har hänt. Det här är en historisk dag. En ny tid börjar. Jag vill fästa särskild uppmärksam­het vid hur demokratin har fungerat i Finland. Med det avser jag folket, de politiska partierna, regeringen och riksdagen i Finland. Tillsamman­s har de visat demokratin­s styrka.”

Man kan fråga sig om demokratin fungerade klanderfri­tt. Avgörande var gallupdemo­kratin. Det blev ingen folkomröst­ning.

President Niinistö konstatera­de alltså att ”en ny tid börjar”. Han sade inte, när den nya tiden börjar. Det verkar nu som att tidpunkten kommer att bestämmas av Turkiets president.

Mot bakgrund av ovanståend­e skulle jag vilja fråga Niinistö om han fick (före den 15 maj) Turkiets presidents uttrycklig­a löfte om att Turkiet accepterar Finlands ansökan om medlemskap? Och minister Haavisto: Fick han (före den 15 maj) ett liknande löfte från den turkiske utrikesmin­istern? Om de inte fick det, kommer de att avgå på grund av att de vilselett det finska folket? Tapio Kuosma

Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland