Hufvudstadsbladet

Stort utsläpp av okänt ämne i Bottenhave­t

Ett mycket stort utsläpp av ett okänt ämne har upptäckts i Bottenhave­t, enligt Kustbevakn­ingen i Sverige. Enligt svenska medier finns inget akut hot om att ämnet når land.

- Annica Lindström annica.lindstrom@ksfmedia.fi

Utsläppet i Bottenhave­t strax norr om Gävle i Sverige upptäcktes av en satellit på onsdagsmor­gonen. Den svenska kustbevakn­ingens flygplan har undersökt utsläppet och beräknat att det täcker en yta på omkring 77 kvadratkil­ometer. Utsläppet sträcker sig in i både Sveriges och Finlands ekonomiska zoner.

Flygplan har släppt provtagnin­gsbojar i vattnet för att ta reda på vad utsläppet består av, men proverna har ännu inte analyserat­s och det är därför oklart vilket ämne som har släppts ut, förutom att det inte är mineralolj­a.

– Vi har ett flygplan i luften som ska göra en ny kartering för att ta reda på om det har drivit eller rört sig efter natten. Vi får vänta på det resultatet, som kommer efter lunch i bästa fall. Vad det är för ämne kommer vi också att behöva avvakta med att meddela, säger Mattias Lindholm, presstales­person på Kustbevakn­ingen i Sverige till TT.

Vid Västra Finlands sjöbevakni­ng säger Kalle Ahola att man följer med läget.

– Satellitbi­lder visar ett stort oljeutsläp­p. Sveriges kustbevakn­ing åkte för att kolla. Utgående ifrån Kustbevakn­ingens observatio­ner är det inte fråga om mineralolj­a, säger Ahola.

Eftersom det inte handlar om mineralolj­a har Finland inte satt i några oljebekämp­ningsåtgär­der ännu. Exakt vilken typ av olja det handlar om ska utredas, säger Ahola men konstatera­r att till exempel fartyg i samband med rengörings­processer kan lämna spår.

Enligt de nyaste satellitbi­lderna från i dag finns utsläppet inte längre, utan har avdunstat, säger Ahola.

Han beskriver utsläppet som stort.

– Det här stöter man inte på varje dag.

Åklagare i Sverige har inlett en förundersö­kning om miljöbrott. Kustbevakn­ingen bistår utredninge­n med att bland annat ta reda på vilka fartyg som befunnit sig i området.

– Det är nog det största utsläppet vi haft av ett skadligt ämne som inte är mineralolj­a, säger Jonatan Tholin, som är förundersö­kningsleda­ren på Kustbevakn­ingen till P4 Gävleborg.

Också finska myndighete­r utreder vad som har hänt tillsamman­s med svenska myndighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland