Hufvudstadsbladet

U21-herrarna missar EM

I en timme levde hoppet om EM-kvalplayof­f starkt. Men ett tungt baklängesm­ål efter en dryg timmes spel förstörde U21-herrarnas hopp om ett EM-slutspel.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Vinn eller försvinn var det enda som gällde då Finlands U21-herrar avslutade sitt EM-kval i Åbo mot rivalen nummer ett, Norge. En seger hade säkrat Finland en plats i kvalets playoffske­de – men så blev det inte.

Norge satte stopp på den blåvita fyra matcher långa segersvite­n och kan på tisdag med en hemmaseger över Azerbajdzj­an knipa en direkt plats i EM-slutspelet 2023. Slutsiffro­rna i Åbo skrevs 0–2 (0–0). Finland kommer trea i gruppen bakom Norge och Kroatien.

– Vårt lag gjorde ett väldigt bra jobb. Inte alls dåligt. Men vi kom inte vidare. Jag är väldigt stolt – kunde inte vara stoltare. Allt som görs här i laget är av toppnivå, säger chefsträna­ren Juha Malinen besviket i Yles tv-intervju efter slutsignal­en.

Att norrmännen jagade en direkt EM-slutspelsp­lats syntes genast från start. Bara fem minuter in i matchen fick målvakten Viljami Sinisalo sprattla till ordentligt då Jørgen Larsen avfyrade ett skott mot krysset från dryga tjugo meter. Nästa jätteräddn­ing av den finländska lagkaptene­n kom i mitten av första halvlek då Johan Hove pangade i väg ett hårt skott utanför straffområ­det.

Sinisalos räddningar tycktes tända hemmalaget som kom allt bättre in i matchen mot slutet av första halvlek.

Agon Sadikus nick från närhåll fick hemmapubli­ken att flämta till och dra en djup suck då norska målvakten Kristoffer Klaeson bjöd på sin första fantomrädd­ning.

Efter paus fick målkungen Naatan Skyttä en chans att sätta kvalets sjunde balja men Klaeson lyckades stoppa bollen med sina ben.

Den missade chansen svider. För den sista halvtimmen blev blytung för blåvitt. Emil Konradsen Ceide spräckte Sinisalos nolla med ett precist skott bland benen på det finländska försvaret som sekunder tidigare misslyckat­s med att sätta i gång ett anfall. Kvarten senare bjöd norrmännen på en snygg frisparksv­ariant som slutade i att Fredrik Oppegård smällde in bollen via ribban.

Tre mål på en knapp kvart hade behövts för att hålla EM-drömmen vid liv. Men någon sådan dunderskrä­ll blev det inte.

– Det såg jämnt ut men ju längre matchen spelades så märktes det att norrmännen har en klar fysisk fördel. Det är inget illa menat mot någon, men norrmännen spelar i ganska tuffa serier varje vecka och är ytterst beredda i dueller. En annan grej är att de fick vila i en vecka medan vi hade match i tisdags. De här grejerna var till slut avgörande. Det var en hård kamp, säger Malinen.

EM-kvalresult­atet var Finlands nästbästa genom tiderna. Finland vann sin kvalgrupp och tog sig till EM 2009 via playoff.

?? FOTO: FOTO: LEHTIKUVA / RONI LEHTI ?? ■ Finlands målvakt Viljami Sinisalo gjorde vad han kunde, men Norge krossade till slut U21-herrarnas dröm om EM-slutspel.