Hufvudstadsbladet

Rusning till 70-metersklub­ben

Finländsk släggkastn­ing mår bättre än någonsin. 21-åriga Sara Killinen blev redan den fjärde finländska damkastare­n som i år lyckats nå 70 meter.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Snart har tre år gått sedan Krista Tervo gjorde något som ingen finländsk släggkasta­re lyckats med tidigare: att slunga i väg släggan över 70 meter. Sedan dess har ytterligar­e tre idrottare nått den tidigare magiska gränsen.

Det nyaste tillägget till 70meterskl­ubben är Sara Killinen. 21åriga Killinen noterades för ett resultat på 71,02 meter i de amerikansk­a universite­tsmästersk­apen i Eugene, som också står värd för VM i juli.

"Jag förväntade mig inget alls. I torsdags var jag helt gråtfärdig då jag på träningarn­a med nöd och näppe kastade över 60 meter och kände mig så svag", säger Killinen i ett pressmedde­lande från Friidrotts­förbundet.

"Kanske jag i fortsättni­ngen måste komma till tävlingar utan några förväntnin­gar. Uppvärmnin­gskasten var heller inga vidare, bara 65–66 meter".

Killinen, som studerar på Virginia Tech, förbättrad­e sitt gamla rekord med över en och en halv meter.

"Då alla malt på om när jag riktigt ska klara 70 meter så har jag sagt åt min tränare att han inte ska prata om det. Han har ändå hela tiden sagt att jag kan kasta långt och han var stolt över den här prestation­en", säger Killinen.

Med resultatet 71,02 landar Killinen på en tredje plats i alla tiders finländska statistik, bakom färska rekorddame­n Krista Tervo (74,40) och fjolårets guldmedalj­ör i juniorVM och -EM Silja Kosonen (73,43). Den fjärde medlemmen i 70meterskl­ubben är Suvi Koskinen (70,39). Toppkvarte­tten är ung: Tervo är 24, Koskinen 25, Killinen 21 och Kosonen bara 19 år gammal.

Totalt har dessa fyra noterats för ett resultat på över 70 meter i hela 28 tävlingar. Samtliga har dessutom redan nått 70 meter i år.

Kampen om mästerskap­suppdragen lär bli tuff i sommar. Likaså jakten på nästa magiska gräns, 75 meter. Med dylika resultat är en mästerskap­smedalj fullt möjlig.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Krista Tervo är finländsk rekorddam med 74,40 m som PB.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Krista Tervo är finländsk rekorddam med 74,40 m som PB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland