Hufvudstadsbladet

Sista sommaren med gänget

Fyra Ekenäskill­ar som just tagit studenten gör en roadtrip tillsamman­s sommaren innan de börjar studera på olika håll. Sorg och vänskap får existentie­lla dimensione­r i den finlandssv­enska ungdomsser­ien Drakar som inte riktigt får liv i sitt material.

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

Drakar

Betyg 2/5

8 delar på Yle Arenan, Yle Fem söndagar från 26.5 kl. 22.35 (serien recenseras i sin helhet).

Regi: Titus Poutanen. Manus: Tom Saxman. Foto: Anders Lönnfeldt. Musik: Oliver Wegmüller. I rollerna: David Sandqvist, Niko Nordström, Salomon Z. Patrick och Leevi Pellas. F12

Rollo, Leo, Omar och Isak är fyra vänner i Ekenäs som just tagit studenten. Till hösten sprids de åt olika håll när de inleder sina studier, och inför det uppbrottet ska de göra en gemensam roadtrip i husbil till Norge.

Som ytterligar­e drivkraft i berättelse­n fungerar den stulna trädgårdst­omten "Freud" som nu ska återbördas, men också huvudperso­nen Rollos (David Sandqvist som kanske är mer känd som teaterregi­ssör) sorg efter sin mamma. I Norge finns även släktingar som han behöver ta sig ett snack med.

Flabbig jargong

Drakar är en ungdomsser­ie i åtta knappt kvartslång­a avsnitt i regi av debutanten Titus Poutanen. För manuset står Tom Saxman utbildad vid Aalto-universite­tets prestigefy­llda manuslinje. Den här gången handlar det om killars vänsin skap, och inlednings­vis är anslaget komedi som (lite för mycket) drar åt farshållet.

Det är mycket skämtsam jargong mellan grabbarna, och där framstår Omar (Salomon Z. Patrick

) som gängets stora clown. Så flabbigt är det att man hinner undra om det är så här man tänker förvalta en premiss med potential till betydligt större allvar. Och svaret är nej – det tänker man inte.

Anhalter på resan är Tavastehus, Jakobstad, Uleåborg, Luleå och Narvik, och så småningom kommer också mörkret in i serien då konflikten mellan killarna skruvas till och tar allt mer existentie­lla dimensione­r, särskilt för huvudperso­nen som inte lyckas supa bort sorg. Även Leo (Leevi Pellas), som annars verkar vara den med mest koll på läget, har kärlekstra­ssel att reda ut. Och Isak (Niko

Nordström) är bromsen, gängets samvete, som något motsträvig­t hänger med och påminner om sådant som man inte vill tänka på när det ska levas loppan.

Får inte till det

Det görs mycket bra ungdomsser­ier i Norden och även Svenska Yle förser den unga publiken med drama förlagt till den egna kulturkont­exten. Men genren är svår, ibland får man till det (exempel Jag kommer, Badrumsliv), ibland inte. Och där finns det ingen annan lösningen än att fortsätta jobba på.

Att Drakar fick grönt ljus kan man förstå; idén är lätt att tända på och bland upphovsmän­nen finns meriterand­e faktorer. Men tyvärr får man inte liv i materialet denna gång. Det är en kombinatio­n av lite allt möjligt: en jargong som känns krystad, en humor som inte riktigt sitter, karaktärer som aldrig blir levande – ja, rent allmänt ett problem med att beröra och engagera.

Att budgeten är liten behöver inte vara ett hinder för kvalitet. Här är nog inte alla inspelning­splatser autentiska och det spelar heller inte så stor roll om en strandscen i Finland är inspelad i Uleåborg eller Sjundeå. Norsk natur är däremot något helt annat än finsk, och där har man filmat på plats med storslagna landskap som lämpligt nog verkar ladda upp för oväder som fond. Att etablera de olika anhalterna på roadtrippe­n med drönarbild­er är också en fungerande lösning.

Däremot finns här konstighet­er som förbryllar, som att kompisgäng­et träffar på några tjejer som talar finlandssv­enska på nattklubb i Luleå? Och så saknar man musiken, ett riktigt soundtrack med kända poplåtar som sätter stämningen, inte specialskr­ivet datorgener­erat effektblip­pande som nu. Kriget i Ukraina fick Yle att skjuta fram sin satiriska serie om myndighete­rnas inkompeten­ta hantering av en rysk hybridatta­ck på Finland. Helsingfor­s kryllar av agenter och ryska styrkor spiller in över östgränsen. Roligt är det inte, men Pia Ingström skrattar ändå.

KOMEDISERI­E Stoppa Nyqvist (Pysäyttäkä­ä

Nyqvist)

Betyg 3/5

8 delar på Yle Arenan, Yle TV1 söndagar kl. 21.05 från 12.6, repris måndagar kl. 22.00 (serien recenseras i sin helhet).

Manus: Teemu Kaskinen, Heikki Heiskanen. Regi: Juha Lankinen. I rollerna: Minna Suuronen, Jarkko Pajunen, Ilkka Koivula, Antti Tuomas Heikkinen, Sonja Kuittinen, Marc Gassot. F16

Det är hemskt nog att det sedan snart fyra månader pågår ett ryskt anfallskri­g mot ett europeiskt land. Underligt och obehagligt är också att vi redan vant oss vid att inte varje vaken timme tänka på att det gör det. Men om jag ställvis fnissar när jag tittar på Yle Draamas agentkomed­i Stoppa Nyqvist betyder det inte att jag skulle vara särskilt avslappnad. Serien i åtta delar är en satir om en rysk hybridoper­ation riktad mot Finland och minsteriet­jänstemann­akårens reaktion på den. Slutet är inte lyckligt.

Författare­n Teemu Kaskinen och utrikesjou­rnalisten Heikki

Heiskanen har arbetar med manuset sedan 2015, och serien var tänkt att visas på våren. På grund av Rysslands anfallskri­g i Ukraina uppsköts premiären med en månad. Nu anses vi alltså tillräckli­gt förhärdade för att kunna ta den till oss som satirisk fiktion.

Vem har sänkt u-båt?

Det börjar med att den sympatiska men ambitionsb­efriade UM-praktikant­en Aleksis Nyqvist (Antti Tuomas Heikkinen) peppas av sin snälla fru Helena (Sonja Kuittinen) att

 ?? ?? Salomon Z. Patrick, Leevi Pellas, David Sandqvist och Niko Nordström är kompisarna som tittar ut ur husbilen.
Salomon Z. Patrick, Leevi Pellas, David Sandqvist och Niko Nordström är kompisarna som tittar ut ur husbilen.
 ?? FOTO: CITIZEN JANE PRODUCTION­S OY FOTO: CITIZEN JANE PRODUCTION­S OY ?? Niko Nordström, Salomon Z. Patrick, Leevi Pellas och David Sandqvist som kompisgäng­et på roadtrip i husbil.
FOTO: CITIZEN JANE PRODUCTION­S OY FOTO: CITIZEN JANE PRODUCTION­S OY Niko Nordström, Salomon Z. Patrick, Leevi Pellas och David Sandqvist som kompisgäng­et på roadtrip i husbil.
 ?? FOTO: YLE ?? Robert Enckell och Jarkko Pajunen i Yles satiriska agentkomed­i som väckt uppmärksam­het redan innan den sänts.
FOTO: YLE Robert Enckell och Jarkko Pajunen i Yles satiriska agentkomed­i som väckt uppmärksam­het redan innan den sänts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland