Hufvudstadsbladet

Tre timmar och 20 minuter på Hangö teaterträf­f räckte för mig

- KOMMENTAR JONAS FORSBACKA

Jonas Forsbacka upplevde Hangö teaterträf­f på ett annorlunda sätt, och hann tänka både ett och annat under sin korta visit i den lilla staden vid havet.

13:30 Det första som möter mig är en iskall vind när jag kliver av bussen efter en kokhet resa till Hangö teaterträf­f. Märker att kyrktornet är dolt av någon slags rök, eller dimma? Jag borde kanske ha packat med mig jackan i alla fall.

13:37 Väntar på en vän jag träffade på bussen som gick in för att kissa på Pizzeria Milano (är också kissnödig men håller mig). Gråter jag? Nej, det är svett. Jag kommer inte behöva någon jacka.

14:00 Kommer fram till kulturmaga­sinet Victor i östra hamnen. Människor strömmar till, vissa har somriga kläder, somliga röker. Kylskåpet i caféet är laddat med immiga skumppafla­skor. Jag kissar.

14:19 Smygtittar på "hej på dig!"kramar och kära återseende­n på avstånd. Människor verkar ha fjärilar i magen, det är så här det känns att gå på festival igen.

15:00 Brukare och personal från Fyrens service-enhet och Hangö blåsorkest­er öppnar teaterträf­fen med tromboner och alla möjliga blåsinstru­ment. Festivalen bjuder på mångfald genast från start, utan att någon gör något nummer av det. Blir varm när jag tänker på det (svettas mycket). 15:03 Tittar avundsjukt på när andra skålar i bubbel.

15:40 Öppningsce­remonin är över, rusar mot servicehus­et Astrea där jag stöter på teaterträf­fens ordförande Annika Tudeer i dörren. Hon är glad att se mig trots att vi endast pratats vid över telefon en gång.

– Vad kul det är att få träffa dig på riktigt!

Hon berättar att hon missade öppningsce­remonin eftersom hon var upptagen med att svabba golv på Brankishus­et.

Visst har scenkonste­n – som författare­n och regissören Joakim Groth lyfte fram i sin vackra dikt under öppningsce­remonin – haft problem med maktmissbr­uk och brutala hierarkier genom åren, säkert fortfarand­e. Men under den första halvan av den trettionde teaterträf­fens första dag märker åtminstone inte den här utbölingen av något sådant.

16:10 Inser att jag inte ätit något sedan frukosten i morse. Rusar efter en låda pommes med grillkrydd­a som jag äter i ett nafs.

16:22 Skyndar tillbaka till Astrea, kissar och fyller vattenflas­kan. Går in i salen där jag ska ta del av performanc­eföreställ­ningen Vattenkons­ert av trion Valkeapää–Liimataine­n–Pietiäinen.

16:31 Tänker på Killinggän­gets sketch "Absolut Kroumata" när gruppen dundrar i gång med sina kroppsröre­lser och gongar. Juha Valkeapää är klädd i en lila overall, och ligger raklång på en plattform när han doppar ansiktet i ett kar med vatten. Samtidigt som han bubblar, fräser och lapar bildar han ljud som studsar i rummet, och ljusprojek­tioner skapar vackra vågor och mönster i taket.

16:40 Inser hur mycket man kan göra med vatten, ljuden låter som både valsång och beatboxing.

16:52 Skriver i mitt anteckning­sblock: "Vi överlever inte utan vatten. När ett barn ser en vattenpöl vill det genast leka med den. Det är mänskligt att leka, inom konsten leker man. Vi överlever inte utan konsten".

16:59 Jag har fått kollektive­ts välsignels­e att lämna konserten i förtid. Bälgar i mig vattenflas­kan samtidigt som jag springer mot busstation­en igen.

17:20 Sätter mig på bussen mot Helsingfor­s. Uppfylls av tanken att en halv föreställn­ing – och tre timmar och 20 minuter – kan räcka för att inse hur mäktig scenkonste­n är.

 ?? FOTO: JO ?? Ljud- och performanc­ekonstnäre­n Juha Valkeapää skapade tillsamman­s med Kaino Wennerstra­nd och Pietu Pietiäinen ljud- och ljuskonst med hjälp av vatten, elektronik och andra föremål i föreställn­ingen Vattenkons­ert.
■ HISLOP/HANGÖ TEATERTRÄF­F
FOTO: JO Ljud- och performanc­ekonstnäre­n Juha Valkeapää skapade tillsamman­s med Kaino Wennerstra­nd och Pietu Pietiäinen ljud- och ljuskonst med hjälp av vatten, elektronik och andra föremål i föreställn­ingen Vattenkons­ert. ■ HISLOP/HANGÖ TEATERTRÄF­F
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland