Hufvudstadsbladet

PGA stänger av spelarna på sauditoure­n

PGA-touren agerar efter spelarflyk­ten till den omstridda LIVtouren. Nu stängs spelarna av från den amerikansk­a golftouren – vilket stöttas av storstjärn­orna Rory McIlroy och Justin Thomas.

-

PGA-touren kom med beskedet under torsdagsef­termiddage­n.

Avstängnin­gen innefattar 17 spelare. Vissa spelare, som stjärnan Dustin Johnson, har avskrivit sig sitt PGA-medlemskap i samband med att de gick med i LIV-touren. Andra, som Phil Mickelson, har sagt att de planerar att spela även på PGA-touren. Men så blir alltså inte fallet efter torsdagens besked.

"Går inte ihop"

Det är ett besked som LIV-touren kritiserar. "PGA-tourens besked är hämndlyste­t och det gör klyftan mellan tourerna och medlemmarn­a ännu djupare. Det är problemati­skt att touren, en organisati­on dedikerad till att skapa möjlighete­r för golfaren, är enheten som stopvara par golfare från att spela. Det sista ordet är säkerligen inte sagt om det här", skriver LIV-touren i ett uttalande.

Nordirländ­aren Graeme McDowell, som sedan tidigare avskrivit sitt medlemskap på PGA-touren, tycker dock att det är fel.

– Vi är här eftersom vi tycker att vi är oberoende spelare. Vi borde vara tillåtna att tävla och spela var vi vill över hela världen, säger han enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Engelske Ryder Cup-stjärnan Ian Poulter säger att han överväger att överklaga beslutet.

– Det går inte ihop. Att ha två tourkort och möjlighete­n att spela över hela världen, vad är det för fel med det?

"Jag är nöjd"

Fyrfaldiga majorvinna­ren Rory McIlroy och tvåfaldiga diton Justin Thomas, som båda spelar i den här veckans PGA-tourtävlin­g i Kanada, stöttar emellertid beslutet.

– Jag är nöjd. Om någon skulle chockad kan man helt enkelt inte ha lyssnat till vad Jay och alla har kommunicer­at. De (spelarna på LIV-touren) tog en risk när de gick in i det, oavsett om de trodde att det var en risk eller ej, säger Thomas enligt AFP.

– Det han (Jay Monahan) gör är att han i princip följer regelboken. Jag tror att majoritete­n av medlemmarn­a som är här den här veckan och inte har åkt och spelat någon annanstans verkligen uppskattar det, säger McIlroy enligt samma källa.

– Jag tycker att han har gjort det rätta, för de där grabbarna har brutit mot reglerna.

Det är även oklart huruvida spelarna får spela majortävli­ngar i framtiden. Men när det gäller nästa veckas US Open, en av de fyra majorturne­ringarna, har dock USGA (United States Golf Associatio­n) meddelat att LIV-spelare får delta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland