Hufvudstadsbladet

Vänstern leds av tvåspråkig duo

Efter att helsingfor­saren Veronika Honkasalo valdes till första vice ordförande leds Vänsterför­bundet av en tvåspråkig duo. Honkasalo samlade röster av många Natokritis­ka delegater. Hon talar för att Vänstern ska höja sin svensksprå­kiga profil.

-

Vänsterför­bundets kongress omvalde Li Andersson till ordförande för en tre års period. Andersson hade inga motkandida­ter. Hon har sex år bakom sig på posten och meddelar att det här blir hennes sista period som ordförande.

– Jag vill tacka hela partiledni­ngen. Jag upplever att vi har arbetat som ett kollektiv under hela den här perioden. Fastän medierna gillar att ge uppmärksam­het till en person, så är partiet är inte jag, utan ni. Nu ska vi ta hem en valseger! sade Andersson när hon tog emot applåderna på kongressen i Björneborg.

Li Andersson höll sitt politiska linjetal på fredagen. I det talade hon bland annat för att sänka momsen på mat, för att pengarna ska räcka till i hushållen. Hon talade också för att stifta en lag om förbud mot vinster inom barnskydds­verksamhet­en, där flera vinstdriva­nde företag har hand om institutio­ner där barn är placerade utanför hemmet. Riksdagsle­damoten Veronika

Honkasalo från Helsingfor­s, blev första vice ordförande efter en spännande omröstning. Honkasalo vann omröstning­en med 154 röster, medan riksdagsle­damoten Pia

Lohikoski fick 122 röster. Honkasalo röstade i riksdagen mot en finländsk Natoansöka­n, medan Lohikoski röstade för. Resultatet på partikongr­essen tolkades som ett sätt för Natokritis­ka medlemmar att kanalisera sitt stöd.

– Visst har det säkert haft en stor betydelse, men också andra frågor som har påverkat. Jag vill understryk­a att jag är hela partiets vice ordförande. Vi måste medge att det är okej att vi inte alltid har samma åsikt i politiska frågor. Diskussion­en har varit väldigt konstrukti­v i riksdagsgr­uppen, säger Honkasalo.

Partiet gav fria händer i Natoomröst­ningen i riksdagen. På kongressen kommer Vänsterför­bundet att ta ställning till ett nytt program för politiska målsättnin­gar. I förslaget står att Finlands säkerhet förutsätte­r ett sådant internatio­nellt samarbete som minskar risken för ett militärt anfall eller militär utpressnin­g mot Finland. Det konstatera­s att riksdagen har fattat beslut om att ansöka om Natomedlem­skap och att Finland ska betona att Nato enbart ska koncentrer­a sig på att försvara medlemslän­dernas suveränite­t.

– Nu ska vi fokusera på ett hurdant Natoland som Finland ska vara. Det ska vara kärnvapenf­örbud i Norden, inga utländska trupper här i Finland, och att vi arbetar med en ambitiös människorä­ttspolitik. Vi ska inte ge upp de här frågorna alls, säger Honkasalo.

46-åriga Veronika Honkasalo har finskspråk­iga föräldrar och är uppvuxen i Sjundeå, där hon gick hela grundskola­n på svenska. Innan hon började skolan kunde hon ingen svenska.

Ser du dig som finlandssv­ensk?

– Jag ser mig kanske som tvåspråkig. Men det är klart att jag också har en ganska stark finlandssv­ensk identitet eftersom jag växte upp i

Sjundeå, där skolan och alla hobbyer var på svenska. Jag tror att mina finlandssv­enska vänner definierar mig mer som finlandssv­ensk än jag själv identifier­ar mig. Men det beror på sammanhang­et.

Nu har Vänsterför­bundet en tvåspråkig ledning, hur profilerar ni er, i jämförelse med SFP?

– Jag tror att klimat- och människorä­ttspolitik­en är en fråga som kan locka väljare som också stöder SFP. Men i den ekonomiska politiken går vi helt skilda vägar. När man ser på potentiell­a väljare så

borde vi har en starkare tvåspråkig vänsterpol­itik, och jag har ofta påpekat det då det gäller vår informatio­n.

Kan du ge exempel på någon svensksprå­kig fråga som är viktig?

– Rätten till svensksprå­kig service är viktig i stora städer som Helsingfor­s.

Vilka andra frågor vill du driva?

– Det gäller att vinna riksdagsva­let. Jag har varit med i Helsingfor­spolitiken i många år och vi har tillsamman­s lyft den till en helt annan nivå, så vi har många potentiell­a väljare. Många stödjer vår politik, men då det är valdag så stannar de ofta hemma. Där finns mycket att göra.

Honkasalo har profilerat sig inom frågor som asylsökand­es och papperslös­as rättighete­r, också service för barnfamilj­er och ungdomar som behöver mera hjälp av samhället.

– Vi måste också fokusera på dem som är psykiskt sjuka. Vi kan inte bara tala om korttidste­rapier, utan det behövs också sjukhuspla­tser, säger hon.

 ?? ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■ Konkurrera­nde kandidaten Pia Lohikoski gratulerar Veronika Honkasalo, som segrade i valet till första viceordför­ande.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Konkurrera­nde kandidaten Pia Lohikoski gratulerar Veronika Honkasalo, som segrade i valet till första viceordför­ande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland