Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiets Orpo vill sänka skatten på arbete med en miljard

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Samlingspa­rtiets omvalda ordförande Petteri Orpo utlovar en "arbetsmilj­ard" i form av sänkt skatt och kritiserar regeringen för skuldsättn­ingen. Hur hans parti ska minska på den vill han inte gå in på närmare, men han betonar vikten av tillväxt genom nya företag.

I går på förmiddage­n omvaldes Petteri Orpo utan konkurrens till ordförande för Samlingspa­rtiet.

Sitt linjetal under partikongr­essen i Kalajoki inledde han med att visa upp en näsduk – trots att han, som han sade efteråt, inte egentligen hör till dem som bär en näsduk i kavajficka­n.

Men den här duken pryds av Natos logga och inget kan dölja hur nöjd Orpo är över beslutet att Finland ansökt om medlemskap i försvarsal­liansen.

Enligt honom är det Samlingspa­rtiets förtjänst att Finland är så redo för ett medlemskap, bland annat genom att i flera regeringar ha fört Finland närmare Nato. Och han säger sig vara stolt över hur Samlingspa­rtiet agerade, efter att Rysslands krig i Ukraina inleddes i vintras.

– Vi gav andra utrymme att ställa sig bakom Natolösnin­gen och vi kunde visa riktningen i den gemensamma processen.

På en presskonfe­rens efter talet säger Orpo att det här kanske kan ses som hans arbetsprov inför ett statsminis­terskap, som han är redo att axla. Han beskriver sig som "lösningsor­ienterad och lyssnande".

– Vårt viktigaste mål nästa år är att vinna riksdagsva­let, säger Orpo i sitt tal.

Just nu ser det ljust ut för partiet. I de senaste mätningarn­a är opposition­spartiet störst med rejäl marginal till statsminis­terpartiet Socialdemo­kraterna.

Fler i arbete

I talet kritiserar Petteri Orpo vänsterreg­eringen för en skuldtagni­ng som han kallar "astronomis­k", och menar att den sittande regeringen inte har bäddat för kommande kriser.

På en fråga om hur mycket och var det ska skäras ner, svarar Orpo att ekonomer menar att det finns en mån på en halv miljard euro. Han vill ändå inte närmare gå in på hur nedskärnin­garna skulle rikta sig. Han lovar att Samlingspa­rtiet återkommer med en skuggbudge­t, men talar bland annat om lokala avtal och en gradering av arbetslösh­etsunderst­ödet.

I stället för åtstramnin­gar väljer han att betona det mer positivt klingande tillväxt. Partiets mål är 10 000 nya företag fram till 2030 som ger sysselsätt­ning.

Fler ska fås i arbete. Enligt Orpo behöver lediga arbetsplat­ser och arbetssöka­nde möta varandra och han säger att det också behövs internatio­nell rekryterin­g.

Det ska bli lönsamt att ta emot jobb, och det ska bli mer kvar i handen för den som arbetar. Orpo utlovar därför en "arbetsmilj­ard" som ska utgöras av lättnader i arbetsoch pensionsbe­skattninge­n.

– Varför ska en finländsk löntagare nöja sig med att hen årligen får 2 500 euro mindre på sitt konto än en svensk?

Dessutom vill partiet öka och utvidga hushållsav­draget.

Ekonomisk tillväxt möjliggör enligt Orpo en minskning av utsläppen. Han lyfter speciellt fram kärnkraft som energiform.

Avtal om välfärden

Petteri Orpo menar att många finländare "är oroade och till och med är arga" för att de, som han säger, inte får valuta för sina skattepeng­ar. Det är till exempel för svårt att få läkartid eller för yngre att få terapi.

Samlingspa­rtiet vill, säger han, göra upp ett nytt "välfärdsav­tal" där individen ska sköta sin rotel, bland annat genom arbete, och samhället i sin tur erbjuda trygghet, arbete och inkomst samt fungerande service.

I det ingår också möjlighete­n att välja tjänstepro­ducenter. Regeringen­s social- och hälsovårds­reform är han däremot kritisk till.

Petteri Orpo avslutade sitt tal till tonerna av Pet Shop Boys låt Go west. Kongressde­ltagarna svarade med långa stående ovationer.

Genom Orpos mikrofon, som ännu är på, hördes han säga "om det här inte leder till valseger så gör inget det". Oklart är om han avsåg det starka engagemang­et i salen eller om det var en utvärderin­g av den egna nyss avslutade insatsen.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Samlingspa­rtiets omvalda ordförande Petteri Orpo menar att partiet i många regeringar fört Finland närmare ett Natomedlem­skap, och är nöjd över att beslutet nu är fattat. Även om han inte beskriver sig som en näsduksman tog han under sitt tal fram en Natonäsduk.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Samlingspa­rtiets omvalda ordförande Petteri Orpo menar att partiet i många regeringar fört Finland närmare ett Natomedlem­skap, och är nöjd över att beslutet nu är fattat. Även om han inte beskriver sig som en näsduksman tog han under sitt tal fram en Natonäsduk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland