Hufvudstadsbladet

Saarikkos förslag: Lägg ett aktiespark­onto i babylådan, stycka upp Migrations­verket

Alla borde ha möjlighet att bygga en förmögenhe­t, anser Centerns ordförande, finansmini­ster Annika Saarikko. – Därför vill vi fylla på moderskaps­lådan med ett aktiespark­onto, med en startpeng.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Det färdiga aktiespark­ontot i babylådan handlar om den typen av konto som infördes under förra regeringsp­erioden, och som låter en samla upp till 50 000 euro innan vinster beskattas.

Gåvan i babylådan skulle vara komplett med en startpeng. En gåva från Finland, säger Annika Saarikko (C).

Hon manar också till mer jobb för att upprätthål­la välfärden, och poängterar särskilt att landet behöver invandrad arbetskraf­t.

– Nuvarande sociala trygghet, utbildning och allt annat gott är möjliga endast om allt fler jobbar och mängden arbete ökar i samhället. Annars börjat ett hårt spel om att dumpa förmånerna. Det vill vi inte. Därför är jobb den viktigaste frågan.

– Arbetskraf­tsinvandri­ngen måste lyckas. Migri – Migrations­verket – borde styckas i bitar: Vi behöver ett arbetsinva­ndringsver­k, säger Saarikko.

Vad gäller inflatione­n upprepar hon det hon har sagt tidigare: Sannolikt tvingas alla dra åt svångremme­n, men samhället ska hjälpa de allra svagaste.

Hon varnar för en lönetävlin­g. – Att påskynda inflatione­n med en nationell lönetävlin­g vore att gå raka vägen in i olyckan. Vi minns från förra valperiode­n hur smärtsamt det är att få fatt i konkurrens­kraften på nytt. Måttlighet, måttlighet, måttlighet! Jag kommer att för samtal med arbetsmark­nadsparter­na om hur vi ska trygga konkurrens­kraften i svåra tider, säger Saarikko.

 ?? FOTO: LAURI HEINO/LEHTIKUVA ?? ■ Annika Saarikko, finansmini­ster och Centerns ordförande, höll sitt linjetal på partikongr­essen i Villmanstr­and på lördagen.
FOTO: LAURI HEINO/LEHTIKUVA ■ Annika Saarikko, finansmini­ster och Centerns ordförande, höll sitt linjetal på partikongr­essen i Villmanstr­and på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland