Hufvudstadsbladet

Saarikko klart omvald: Paavo Väyrynens självironi – ”Ett färskt ansikte!” – bar inte frukt

Det blev ett väntat omval för Centerns ordförande Annika Saarikko, med rösterna 1341-151 mot motkandida­ten Paavo Väyrynen.

- Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi

Det enda spänningsm­omentet i Centerns ordförande­val var hur många röster Paavo Väyrynen skulle få, även om det stod klart att Saarikko skulle bli omvald. Väyrynen tog hem 151 röster mot Annika Saarikkos 1341.

– Vi ska minnas den här frasen: den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, resultat kommer nog, sade Saarikko i dubbel bemärkelse: Den elektronis­ka omröstning­en drog ut på tiden, men hälsningen gick också ut till dem som under lördagen oroat sig för Centerns framgångar.

– Framåt mot seger! Saarikko sade i sitt tal före valet att Centern trots allt klarade sig bättre än väntat i välfärdsom­rådesvalet och även i kommunalva­let i fjol, medan Väyrynen riktade hård kritik mot valresulta­ten i de senaste riksdags- och kommunalva­len och sade att "de var historiskt dåliga".

– Det finns bara en Paavo Väyrynen.

Din erfarenhet har blivit sedd. Tack, Paavo, sade Saarikko till motkandida­ten efter valet.

Väyrynen meddelade att han ställer upp i riksdagsva­let 2023.

– För att rädda partiet behövs radikala förändring­ar, sade Paavo Väyrynen strax innan valet förrättade­s.

– Det var ett misstag att gå med i regeringen, men det kan vi inte åtgärda längre. Nu måste vi särskilja partiet från regeringsa­rbetet. Centern måste återvända till sina rötter i (Santeri) Alkios anda, sade Väyrynen som ställde partiets ideologisk­a fader i fokus i sitt tal.

Väyrynen sade att han inte vill sitta i den nuvarande regeringen om han blir vald, utan de nuvarande ministrarn­a skulle fortsätta.

– Men Centerns ledning skulle få ett nytt, färskt ansikte – jag! skämtade Väyrynen och fick med sig publikens skratt.

Till viceordför­andeposter­na återvaldes Riikka Pakarinen, Petri Honkonen och Markus Lohi. Av dem fick Pakarinen flest röster.

 ?? FOTO: LAURI HEINO/LEHTIKUVA ?? ■ Annika Saarikko blev omvald på lördagseft­ermiddagen. Motkandida­ten Paavo Väyrynen meddelade att han ställer upp i riksdagsva­let.
FOTO: LAURI HEINO/LEHTIKUVA ■ Annika Saarikko blev omvald på lördagseft­ermiddagen. Motkandida­ten Paavo Väyrynen meddelade att han ställer upp i riksdagsva­let.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland