Hufvudstadsbladet

STT: Finland vägrar utlämna personer som Turkiet ser som terrorkopp­lade

Finland har inte lämnat ut personer som Turkiet anser har kopplingar till Gülenrörel­sen eller PKK. Det visar nyhetsbyrå­n STT:s utredning. Enligt Justitiemi­nisteriet har det inte funnits grund till utlämninga­rna.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Nyhetsbyrå­n STT har bett ut handlingar från Justitiemi­nisteriet om de begäranden om utlämning som Turkiet har gjort till Finland under åren 2019–2022. Fram till juni i år har Finland fått tio begäranden och av dem har Finland fattat beslut som gäller sju personer. Två personer har utlämnats, men enligt STT, vars artikel bland annat Helsingin Sanomat publicerar, verkar ingen av dem ha att göra med terrorism.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan bromsar Sveriges och Finlands Natoansöka­n och har bland annat fört fram att länderna skulle vara "hem för terroriste­r". Turkiet har terrorstäm­plat Gülenrörel­sen och Kurdistans arbetarpar­ti PKK. Turkiet har enligt STT bett att två personer kopplade till Gülenrörel­sen, som varken EU eller Finland ser som terrororga­nisation, utlämnas. Finland har inte gått med på någotdera av begäranden, med hänvisning till att Turkiet inte har kunnat visa på konkreta brott som de skulle ha gjort sig skyldiga till.

De två personer som Finland har lämnat ut till Turkiet har gjort sig skyldiga till sexualbrot­t och Justitiemi­nisteriet bad då i förväg om ett utlåtande från Högsta domstolen.För att Finland ska lämna ut en person måste gärningen som hen anklagas för vara straffbar både i Finland och i landet som ber om utlämninge­n.

 ?? FOTO: ADEM ALTAN/LEHTIKUVA-AFP ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan bromsar Finlands och Sveriges
■ Natoansöka­n. Turkiet har bett att Finland lämnar ut personer som landet menar har kopplingar till terrorism. Finland har inte sett att det skulle finnas juridisk grund för det.
FOTO: ADEM ALTAN/LEHTIKUVA-AFP Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan bromsar Finlands och Sveriges ■ Natoansöka­n. Turkiet har bett att Finland lämnar ut personer som landet menar har kopplingar till terrorism. Finland har inte sett att det skulle finnas juridisk grund för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland