Hufvudstadsbladet

Fem döda i klassiska mc-tävlingen

-

Roger Stockton och hans son Bradley blev de senaste dödsoffren i den ökända mctävlinge­n på Isle of Man. I år om kom hela fem personer. Men tävlingen fortsätter att locka mc-entusiaste­r från hela världen.

Roger och Bradley Stockton avled i fredags när de kraschade alldeles i början av sin tävling i sidovagnsk­lassen på den brittiska ön. Det var dödsfall nummer fyra och fem i årets upplaga av tävlingen.

”Isle of Man-tävlingen beklagar sorgen till Rogers och Bradleys familj och vänner”, skriver arrangörer­na i ett uttalande.

Mc-festivalen är den mest klassiska av alla mc-tävlingar – inte minst för att den är farlig att köra. Sedan premiären 1907 har 265 personer omkommit.

"Som Mount Everest"

De olika klasserna avgörs under två veckor på en 60 kilometer lång bana, mestadels på allmänna vägar utan säkerhetsb­arriärer och med täta publikled på nära håll. På vissa sträckor är hastighete­n uppemot 200 kilometer i timmen.

Förarna är huvudsakli­gen amatörer och kommer från hela världen för att köra den klassiska banan. Trots bristande säkerhet är intresset stort och tävlingen får fortsätta arrangeras.

– Jag brukar jämföra med Mount Everest, säger mc-journalist­en Adam ”Chad” Child till tidningen

Daily Star och fortsätter:

– 20–30 personer dör varje år när de försöker bestiga Mount Everest. Men det är en strid ström av människor som försöker göra det varje år ändå – eftersom det är en sådan utmaning. Så tror jag det är med Isle of Man-loppet också.

Kritiskt tillstånd

Årets tävling är den första att köras på tre år på grund av pandemin och har varit extra olycksdrab­bad med sina fem dödsfall.

Sidovagnsf­öraren Cesar Chanal omkom förra veckoslute­t. Hans passagerar­e Olivier Lavorel fördes till sjukhus där hans tillstånd fortfarand­e betecknas som kritiskt.

Mc-förarna Mark Purslow och Davy Morgan dog i två separata olyckor för en dryg vecka sedan.

Fredagen skulle ha varit den sista tävlingsda­gen på Isle of Man, men på grund av den senaste dödsolycka­n sköts avslutning­en upp till i går.

 ?? FOTO: DAVID
TT HORN/IMAGO-TT ?? Sidovagnsf­örarna Roger och Bradley Stockton blev de senaste dödsoffren
■ på Isle of Man. Fem tävlande har omkommit i årets tävling.
FOTO: DAVID TT HORN/IMAGO-TT Sidovagnsf­örarna Roger och Bradley Stockton blev de senaste dödsoffren ■ på Isle of Man. Fem tävlande har omkommit i årets tävling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland