Hufvudstadsbladet

Bakgrund: Skandalsce­nerna under CL-finalen

-

● Finalen mellan Real Madrid och Liverpool den 28 maj sköts upp i nästan 40 minuter efter orolighete­r utanför arenan Stade de France vilket gjorde att flera supportrar inte kom in i tid – eller inte alls.

● Stängsel vältes på flera ställen vid stadion då supportrar tryckte på för att komma fram till säkerhetsk­ontrollern­a. Enligt vittnen skapades "flaskhalsa­r" fram mot kontroller­na.

● När det hela urartade använde polisen tårgas och pepparspra­y för att skingra folkmassan.

● Enligt Frankrikes inrikesmin­ister Gérald Darmanin och Europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa orsakades kaoset av personer som hade ogiltiga biljetter.

● Darmanin, sade att det var mellan 30 000 och 40 000 Liverpools­upportrar vid Stade de France utan giltiga biljetter och hävdade att många av dem försökte ta sig in med falska biljetter.

● Källor inom Europeiska fotbollsfö­rbundet (Uefa) och det franska fotbollsfö­rbundet säger till AFP att det dock var 2 800 personer som försökte ta sig in med falska biljetter.

● Gerald Darmanin försvarade till en början användande­t av tårgasen och sade att det "räddade liv". Men under en utfrågning inför en av senatens utskott bad han om ursäkt.

● Liverpool och Real Madrid har krävt svar på vad som egentligen hände och såväl Uefa som den franska regeringen har startat en utredning.

● Uefa och franska myndighete­r har fått kritik från flera håll för sitt agerande i samband med tumultet. Paris polischef, Didier Lallement, har sagt att hanteringe­n var ett misslyckan­de och Uefa bad om ursäkt på sin hemsida den 3 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland