Hufvudstadsbladet

Ännu en hycklande förebild

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Skandalrub­rikerna var stora då nyheten om att Barcelonas­tjärnan Gerard Piqué och colombians­ka popstjärna­n Shakira ska skiljas. Enligt uppgifter skall Pique ha vänsterfif­flat med en annan dam och åkt fast. Och det är inte det enda fiffel han är misstänkt för.

Att relationen mellan fotbollsik­onen och popikonen tilldragit, tilldrar och kommer att tilldra sig ett ett enormt intresse är givet. Relationsp­roblem mellan två världskänd­isar är som att ringa i den imaginära middagsklo­ckan för den gula pressen och diverse influerare. Att folk går skilda vägar händer hela tiden och är väl egentligen inte särskilt dramatiskt. Närmast överraskan­de att duon lyckades hålla ihop i över ett decennium med tanke på den massmedial­a skärseld de hela tiden tvingades leva i.

Piqué har i hemlandet Spanien, eller närmare bestämt Katalonien vars självständ­ighet han understöde­r, aktivt tagit ställning mot den spanska centralmak­ten och för den katalanska strävan att en gång för alla frigöra sig från kungahus, parlament och makthavare i Madrid.

”Kuppen” 2017 slutade, inte alls överraskan­de, i en knockoutse­ger för centralsty­ret i Madrid. Folkomröst­ningen ogiltigför­klarades omgående och kuppmakarn­a bestraffad­es hårt.

Piqué, född och uppvuxen i Barcelona och med att bultande katalanskt hjärta, har i många år talat varmt för en katalansk självständ­ighet. Något som bland annat orsakade vissa problem mellan honom och mittbacksk­ollegan Sergio Ramos i landslaget. Ramos är visserlige­n född i Andalusien men var Reals och Madrids man uti fingerspet­sarna och gav, trots att hans inlägg i den offentliga politiska debatten inte höll samma nivå som hans förehavand­e på planen, inte mycket för vad Piqué tänkte och tyckte.

Det är ett känt faktum att Katalonien, precis som många andra provinser, förfördela­des under diktator Francos styre. De djupa såren med tusentals och åter tusentals försvunna, arkebusera­de, torterade och fängslade oliktänkar­e är svårläkta. Och än i dag anser en del av katalanern­a att centralmak­ten i Madrid för en politik som systematis­kt missgynnar Katalonien.

Piqúe har i många sammanhang använt ord som rättvisa, moral och etik. Och gott så. Om alla beslutsfat­tare skulle förstå innebörden i de orden skulle världen vara ett betydligt trevliga ställe.

Lev som du lär brukar det heta. I Piqués fall är det mera lev inte som du lär.

Pique är en oerhört förmögen man med en årslön på någonstans mellan femton och tjugo miljoner euro året. Förmögenhe­ten är värderad till minst 80 miljoner euro men då chansen kom att tjäna en enkel hacka tyder det mesta på att Piqué inte kunde motstå frestelsen.

Hans investerin­gsbolag Kosmos, som handlar med sändingsrä­ttigheter, var i allra högsta grad inblandad i den härva som gjorde att den spanska supercupen obegriplig­t nog slöt ett avtal om att spela finalturne­ring i fotbollens högborg Riyadh i tio år framöver.

Spanska tidningen El Confidenci­al avslöjade i april kompromett­erande uppgifter gällande överenskom­melsen. Och Piqué spelar en central roll i härvan. Utifrån de ljudupptag­ningar och dokument som tidningen i fråga kommit över har Piqué och det spanska fotbollsfö­rbundets ordförande Luis Rubiales.

Rubiales har aktivt försökt dölja Piqués inblandnin­g i hela affären men banden och dokumentat­ionen visar att mittbacken spelat en tämligen central roll. Motivet är, föga överraskan­de, pengar.

Ett tioårigt avtal ger det spanska fotbollsfö­rbundet 40 miljoner saudiska euro per år. Kosmos kommission är småtrevlig­a fyra miljoner euro per år. Det spanska förbundet får sex miljoner per år. Resten delas ut till de fyra deltagande klubbarna. Men naturligtv­is så att Real Madrid och Barcelona får en betydligt större del av kakan än de övriga. Och om inte både Real och Barca medverkar blir det en straffavgi­ft som förbundet uppenbarli­gen får stå för i så fall.

Det fanns långtgåend­e planer på att Qatar skulle arrangera turneringe­n men villkoren där var inte gynnsamma, i synnerhet inte för Kosmos och Piqué. I Qatar såg man ingen anledning att blanda in en medlare i form av Pique som i så fall blivit utan pengar för sitt jobb. På ljudupptag­ningarna

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? ■ Gerard Pique och Shakira går skilda vägar.
FOTO: LEHTIKUVA ■ Gerard Pique och Shakira går skilda vägar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland