Hufvudstadsbladet

Orkestermu­siken flödade under körkarusel­len

I över 130 år har Sång- och musikfeste­n hyllat den finlandssv­enska musikgemen­skapen. I år samlades korister från drygt 140 olika körer från hela Svenskfinl­and för att sjunga tillsamman­s i Helsingfor­s.

- Sara Björklund sara.bjorklund@ksfmedia.fi

Finlands svenska sång- och musikförbu­nd har sedan 1891 ordnat Sång- och musikfeste­n, som för samman förbundets körer och orkestrar. Årets festival startade på torsdagen och avslutas i dag, söndag. På programmet har det funnits allt från klassisk körsång till barnmusik med Arne Alligator.

Johanna Frimodig, producent för Sång- och musikfeste­n 2022, tycker att det känns lite surrealist­isk att sångfesten äntligen blev av efter att ha skjutits upp under pandemin

- Det är alldeles underbart. Vi hoppas att det här blir en boost för hela Svenskfinl­ands körliv och att vi får skapa någonting positivt tillsamman­s, säger Frimodig.

Samhörighe­t är något som känneteckn­ar körlivet i Svenskfinl­and. Det är även någonting som arrangörer­na velat framhäva i programmet, som till stor del ordnats utomhus och haft gratis inträde.

Genom att ha med klassiska sånger håller vi fast vid sångfesten­s långa traditione­r och skapar en kontinuite­t. Samtidigt ville vi också ha med nya sånger som kan kännas mer inspireran­de för koristerna att öva, säger Frimodig.

En gång i livet

Festivalen­s öppningsko­nsert ordnades på Domkyrkans trappor vid Senatstorg­et på fredagen med över 1 200 medverkand­e: en "once in a lifetime”-konsert, enligt Patrik

Karlsson, ordförande för Finlands svenska sång- och musikförbu­nd.

På söndagen återstår ännu en del program, varav två koncept är nya. På förmiddage­n ordnas en barnkonser­t, där barnkörer får uppträda tillsamman­s med Arne Alligator. Senare på kvällen arrangeras den så kallade We are voicekonse­rten utanför biblioteke­t Ode.

– Under We are voice-konserten kommer publiken att få sjunga med i sångerna. Det är lite poppigare och svängigare musik, säger Karlsson.

Nästan tårögd

Gunilla Stenfors är en del av styrgruppe­n som ansvarat för planeringe­n av Sång- och musikfeste­n, men har själv också deltagit som korist.

– Det är nästan så man blir tårögd när man sjunger i en stor kör. Det är en otroligt samhörighe­t. Körfesten är en finlandssv­ensk manifestat­ion, men den skapar också kontakt över språkgräns­erna. Alla som deltar i sångfesten har inte svenska som modersmål, säger Stenfors.

Hon är något av en veteran när det gäller sångfesten. Hon har sjungit i kör hela sitt liv och deltagit i festivalen åtminstone sex gånger.

– Det var en sångfest som vi satte i nattkröken med mina vänner och funderade ifall vi orkar med nästa sångfest, som skulle ordnas om fem år. Nu har det gått tjugo år och jag är fortfarand­e här, säger Stenfors.

Mycket mer än bara körsång

När Sång- och musikfeste­ns orkestrar spelade på Esplanadsc­enen under fredagen, var det många förbipasse­rande som inte kunde låta bli att stanna och lyssna en stund. Mångas tankar går till körsång när de tänker på festivalen, men också orkestrarn­a fick tid att glänsa.

Violiniste­n Annemarie Åström deltog i sin första Sång- och musikfest som ung, tillsamman­s med en orkester från Martin Wegeliusin­stitutet under ledning av Ulf

Söderblom. I dag är hon konstnärli­g ledare för Wegelius kammarstrå­kar, som uppträdde på Esplanaden­s scen tillsamman­s med Lirarna under den så kallade körkarusel­len.

Under konserten bjöd orkestern publiken bland annat på stycken av

Béla Bartók och finska kompositör­en Timo Alakotila.

– När det blev klart att kammarstrå­karna skulle spelas tillsamman­s med Lirarna visste vi att vi ville skapa något tvärkonstn­ärligt. En av de fina sakerna med festivalen är blandninge­n av klassisk musik och folkmusik, säger Åström.

I år har Sång- och musikfeste­n satsat på att vara synliga i Helsingfor­s stadsbild med sina utomhuskon­serter. Under lördagen fortsatte sångfesten att bjuda på musik på bland annat Nationalmu­seets borggård och utanför biblioteke­t Ode.

– Det är sällan som klassisk musik framförs utomhus, så det här var verkligen ett värdefullt tillfälle, säger Åström.

Humoristis­k knorr

Blandninge­n av klassisk musik och folkmusik syntes även i orkestrarn­a som deltog i Körkarusel­len. Utöver Martin Wegelius-institutet­s orkestrar uppträdde även Malax hornseptet­t, violinduon I fäälan och Korsholms kammarorke­ster.

Korsholms kammarorke­ster spelade Pehr Henrik Nordgrens verk Ett spelmanspo­rträtt. Susanne

Westerlund, dirigent för orkestern, beskriver verket som folkmusik med en humoristis­k knorr.

– Vi valde medvetet en repertoar som skulle fungera utomhus. Jag ville att det skulle vara något lättsamt som skapar en nyfikenhet för de som går förbi, säger Westerlund.

Även om Westerlund tidigare har deltagit bakom kulisserna i festivalen, är det hennes första gång som orkesterdi­rigent. Precis som många andra av festivalen­s deltagare lyfter hon fram samhörighe­ten som uppstår bland de medverkand­e.

– När man spelar samma verk som flera andra skapar man en egen gemenskap, som har en stor betydelse, säger Westerlund.

Under lördagen ordnade även en stråkmusik­konsert i Musikhuset­s, där medlemmar från Finlands svenska sång- och musikförbu­nd deltog. Violiniste­n Daniel Åkermark är en av de som varit ansvariga för att samordna konserten.

– Stråkkonse­rten för samman människor från hela Svenskfinl­and. Det känns alltid lika fint att få komma samman i musikens tecken, säger Åkermark.

Följ med Sång- och musikfeste­n som streamas på HBL.fi från och med idag kl 14.

 ?? FOTO: SARA BJÖRKLUND ??
FOTO: SARA BJÖRKLUND
 ?? FOTO: SARA BJÖRKLUND ?? Daniel Åkermark ser mest fram emot att få träffa människor och spela tillsamman­s på Sång- och musikfeste­n.
FOTO: SARA BJÖRKLUND Daniel Åkermark ser mest fram emot att få träffa människor och spela tillsamman­s på Sång- och musikfeste­n.
 ?? FOTO: SARA BJÖRKLUND ?? Martin Wegelius-institutet­s orkestrar bjöd även på folksång med inslag av improvisat­ion under konserten. Från vänster: Inka Eerola, Marianne Maans, Mauri Kuokkanen, Annemarie Åström, Carolina Bjon, Vilhelm Karlsson & Janeta Österberg.
FOTO: SARA BJÖRKLUND Martin Wegelius-institutet­s orkestrar bjöd även på folksång med inslag av improvisat­ion under konserten. Från vänster: Inka Eerola, Marianne Maans, Mauri Kuokkanen, Annemarie Åström, Carolina Bjon, Vilhelm Karlsson & Janeta Österberg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland