Hufvudstadsbladet

Fantasiful­lt persongall­eri i konstnärsp­arets gemensamma målningar

- Helen Korpak

Det rika persongall­eriet i målningarn­a skvallrar om att två personer ligger bakom verken. I konstnärsp­arets verk är den individuel­la insatsens konturer utsuddade. I kombinatio­nen av mytologi och mänsklig verklighet kan man också skönja inspiratio­n från den japanska animatione­ns grand old man Hayao Miyazaki. Raisa Raekallio och Misha del Val: ”That's right, Hold My Hand” Said the Lumberjack to the Limping Buddha.

Galleri Huuto, Kalevagata­n 43. Till den 19.6.

Konstnärsp­aret Raisa Raekallio och

Misha del Val har i snart ett årtionde arbetat ihop i målandets tecken, och tillsamman­s uppnått ett tillstånd av konstnärli­g symbios. I deras gemensamma målningar är den individuel­la insatsens konturer utsuddade. Verken är utförda av ett ”vi” som är så starkt att frågan om vem som gjort vad inte bara är omöjlig att utläsa, utan också irrelevant.

Motiven i Raekallios och del Vals oljemålnin­gar är fantastisk­t fantasiful­la. Främst i dem går det att skönja att två personer ligger bakom de annars så enhetliga färggranna verken. Ett av parets kännetecke­n är grupper av varelser som avbildas i olika tillstånd av samverkan, till exempel sittandes kring samma bord. Det rika persongall­eriet skvallrar om att det ligger två personer bakom verken. I vimlet finns allt från maskerade gubbar till kubistiska karaktärer.

Ingen regression vid horisonten

Det excentrisk­a och hemlighets­fulla gäng som huserar i Raekallios och del Vals konst ges utrymme i så väl utställnin­gens titel som i dess text, skriven i form av en dialog. Yttrar sig gör bland annat en filosof, en samuraj, en skidlöpare, kompositör­en Philip Glass och Sauron, men också ”&M”, en fiktiv version av konstnärsp­aret självt.

Upphovsmak­arna är inte några allsmäktig­a gudar utan en unison röst som uttrycker försiktigh­et och anspråkslö­shet. ”Vi vill bara skapa hyggliga målningar”, utbrister R&M på ett ställe. ”Vi är rädda för regression” säger de senare.

Någon regression syns dock inte vid horisonten då man jämför med Raekallios och del Vals senaste soloutstäl­lning i huvudstads­regionen, som gick av stapeln på Målarförbu­ndets tm-galleri sommaren 2020. Konceptet var detsamma: underliga gestalter i ockulta sammankoms­ter. Den nya utställnin­gen bjuder ändå större variation i fonder och uppbyggnad, vilket har en stor inverkan på atmosfär och narrativit­et.

Fantasin på högvarv

Raekallios och del Vals förmåga att tillsamman­s måla fram karismatis­ka stämningar framkommer i inledande The Ball (2021). I en ståtlig balsal med enorma kristallkr­onor och schackruti­gt golv dansar en rad uppklädda herrar jenka. I allt från uppsyner till utstyrslar finns något att utläsa: hattarna och skäggen i kombinatio­n med inredninge­n antyder att vi befinner oss i la

belle époque. Oväntade detaljer som en ansiktsmål­ning och en judisk huvudbonad utgör element som får fantasin att gå på högvarv. Att betrakta The Ball är som att titta på en stillbild ur en teaterpjäs.

Redan i Raekallios och del Vals gemensamma äldre verk har det funnits belägg för inspiratio­n från den japanska animatione­ns grand old man Hayao Miyazaki och dennes studio, Ghibli. Så är fallet även denna gång – i The Players (2022) syns en figur misstänkt lik den ansiktslös­a anden i filmen Spirited Away, i Bystanders (2021) anas Porco Rossos grisiga pilot, och i dialogtext­en omnämns Det levande slottet

. Men likheterna är inte bara ytliga, utan finns också i det lediga sätt på vilket man kombinerar mytologi med mänsklig verklighet och det mystiska med det milda. Det skrämmande kan också vara tröstande. I detta skiljer sig Raekallio och del Val från Eeva Peura, vars dunkla målningar deras verk annars är nära besläktade med.

Utställnin­gstextens R&M vill åstadkomma hyggliga målningar. Ifall det refererar till verklighet­ens Raisa Raekallios och Misha del Vals konstverk är målsättnin­gen definitivt uppnådd. Redan i det jämlikt och balanserat gemensamma utförandet finns något meningsful­lt och fint, men det riktigt minnesvärd­a finns i de visuella världarna.

Motiven i Raekallios och del Vals oljemålnin­gar är fantastisk­t fantasiful­la. Främst i dem går det att skönja att två personer ligger bakom de annars så enhetliga färggranna verken.

 ?? FOTO: RAISA RAEKALLIOS OCH MISHA DEL VAL ?? Anakronist­isk balsal. Raisa Raekallios och Misha del Vals oljemålnin­g The Ball (2020)
FOTO: RAISA RAEKALLIOS OCH MISHA DEL VAL Anakronist­isk balsal. Raisa Raekallios och Misha del Vals oljemålnin­g The Ball (2020)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland