Hufvudstadsbladet

Michael Björklund blir Svenska Teaterns nya krögare

Ett bredare sortiment av salt och sött och mindre köbildning i pausen. Det är målsättnin­gen när Svenska Teatern och Michael Björklund inleder ett samarbete.

- Fredrik Sonck

I höst gör en stjärna entré på Svenska Teatern. Men inte på Stora scenen utan i foajén. Det är frågan om åländska stjärnkock­en Michael Micke Björklund som tar över kafé- och pausserver­ingen tillsamman­s med Thomas Strandvik.

– Teatern är ju den högsta kulturen vi har i Finland, förutom matkulture­n. Och Svenska Teatern är ett monument. För mig var det självklart att tacka ja, det finns så mycket att göra och jag vill vara en del av själva teatern, säger Björklund då HBL får tag i honom mindre än ett dygn efter att han serverat lunch för kunglighet­er och president i samband med det åländska självstyre­lsejubilee­t.

I det här skedet vill han inte avslöja hur helhetskon­ceptet kommer att se ut, men publiken kommer att märka av en hel del förändring­ar. Pausserver­ingen ska utvecklas med ett bredare sortiment av salt och sött och teatern ska vara en samlingspl­ats där man kan känna sig välkommen också när det inte är föreställn­ing. Den största utmaningen för Björklund handlar ändå om den kapplöpnin­g som brukar uppstå under föreställn­ingskvälla­r. Efter första akt suktar publiken efter kaffe, tilltugg och andra förfriskni­ngar, men ofta uppstår långa köer och för dem som står sist blir pausen kanske inte så avkoppland­e. En del verkar rentav skippa serveringe­n för att slippa stressen.

– Jag älskar utmaningar och här kommer vi att lägga jättemycke­t fokus. Vi har ett spännande koncept på gång. Och dessutom vill vi ha ett större utbud än kaffe och kakbit.

Också Svenska Teaterns teaterchef Joachim Thibblin är glad över samarbetet.

”Vi vet att Micke Björklund är en kvalitetsg­aranti. Teaterbesö­karna kommer att märka av hans genuina intresse för mat och sinne för detaljer. För oss är det viktigt att alla delar i teaterbesö­ket skall vara gemytliga och gärna överträffa alla förväntnin­gar”, säger han i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland