Hufvudstadsbladet

Nöjda miner bland Kalajokis dyner

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Det kan ha varit politiskt rekord i glada miner då Samlingspa­rtiet samlades till partikongr­ess i Kalajoki under veckoslute­t. Stor enighet och harmoni vilar över opinionset­tan, men under ytan finns djupa olikheter som vid tillfälle igen kan skapa sprickor.

Vem som helst som skulle ha droppat in på Arenan vid de fantastisk­a sanddynern­a i Kalajoki under veckoslute­t hade kunnat se att det är ett lyckligt parti som håller möte där. Det är inte så konstigt för Samlingspa­rtiet har aldrig haft så stort väljarstöd som just nu.

Det måste kännas extra bra eftersom partiet fick en dålig start på opposition­stiden. Partiordfö­rande Petteri Orpo var tydligt obekväm i sin nya roll som opposition­sledare. Sannfinlän­darna och Jussi Halla-aho tog snabbt hand om den rollen. Det märktes också i opinionssi­ffrorna. Det är bara ett och ett halvt år sedan Samlingspa­rtiet låg nere på drygt 16 procent och nedräkning­en hade redan börjat för partiordfö­rande Orpo. Det spekulerad­es om det är kronprinse­n, Antti Häkkänen, eller kronprinse­ssan Elina Valtonen som borde ta över.

De två är fortfarand­e de hetaste efterträda­rkandidate­rna till Orpo och förde på partikongr­essen en inofficiel­l kamp om vem som ligger bäst till just nu då de båda kandiderad­e för att fortsätta som vice ordförande. Men Orpo ville ingen utmana, han återvaldes enhälligt och det beror på att allting nu är annorlunda än i fjol vintras.

Vändningen kom i kommunalva­let i somras där Saml blev största parti på riksnivå, den fick en fortsättni­ng i välfärdsom­rådesvalet i januari och så kom slutligen det riktigt stora lyftet i och med Natodebatt­en och -ansökan.

Samlingspa­rtiets stora mål är att vinna valet och leda nästa regering och det gömdes inte undan på partikongr­essen. Det är ett oblygt men logiskt mål för ett parti som överlägset toppar opinionsmä­tningarna.

Det levererade­s som sig bör kritik i olika politiska riktningar, men på det hela taget betonade partiordfö­rande Orpo också vikten av samarbete, inte minst i stora natioupp nella och för Finlands framtid viktiga frågor. Ideologisk­a motsättnin­gar ska inte få stå i vägen för förnuftiga beslut.

Samlingspa­rtiet vill agera ansvarstag­ande och inser att riskerna kan vara större än vinsterna om man som opinionsle­dare hugger vilt i alla riktningar för att plocka billiga populistis­ka poäng.

Samlingspa­rtiet har alltid varit ett parti som betonar försvar och säkerhet och blev också det första partiet som flaggade för Natomedlem­skap för 16 år sedan. Vid partikongr­essen var också försvar och säkerhet starkt närvarande och man var noga med att påminna alla om vem som var först inne på Natolinjen. Samlingspa­rtiet var först att flagga för Nato. Orpo flaggade i talarstole­n med en egen Natonäsduk han har haft i fickan redan i många år.

I det nya politiska programmet som godkändes i Kalajoki slår man fast som den viktigaste punkten att säkerhet helt enkelt är grunden för all välfärd. Samlingspa­rtiet rider vidare på det som har fört partiet i topp. Samlingspa­rtiet vill öka resurserna för försvaret och se Finland som ett aktivt medlemslan­d i Nato i framtiden.

Det andra stora skötebarne­t för Samlingspa­rtiet är ekonomin. Under hela pågående riksdagspe­riod har man upprepat sin oro över statens snabbt ökande skuldsättn­ing. I sitt linjetal på lördagen fortsatte Orpo på samma linje. Det kan enligt honom inte ske bara med nedskärnin­gar, det krävs prioriteri­ngar, men framför allt ekonomisk tillväxt.

Samlingspa­rtiet betonar också starkt behovet av en skatterefo­rm som med sammanlagt en miljard euro lindrar beskattnin­gen på arbete i alla inkomstkla­sser. Partiet vill i stället flytta tyngdpunkt­en i beskattnin­gen på utsläpp, annan miljöskadl­ig verksamhet och konsumtion. Allting ska leda till en lägre totalskatt­egrad.

Den goda atmosfären var påtaglig och inga synliga sprickor gjorde sig påminda i Kalajoki. Trots det rymmer Samlingspa­rtiet precis som tidigare både liberala och starkt konservati­va krafter. De kommer ibland tydligt fram och det är inte heller något som partiordfö­rande Orpo försöker sopa under mattan. Han konstatera­de i Kalajoki att man som samlingspa­rtist får vara av olika åsikt, partiet finns till för såväl liberaler som konservati­va.

Då synen i en aktuell central fråga avgörs av om man har en liberal eller icke liberal syn kan det i alla fall tära på ett partis trovärdigh­et om det existerar helt olika synpunkter beroende på vem som uttalar sig. Delningen må nu vara relativt osynlig, men den finns där och kan när som helst framträda tydligare och bryta harmonin. Men det hoppas Samlingspa­rtiet att inte ska ske de närmaste tio månaderna så att lugnet och samklangen håller i sig åtminstone till riksdagsva­let.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland