Hufvudstadsbladet

Rädda myggan

- BERRA LINDELL

Alla behöver en vän. Jag tycker synd om dem som inte har vänner.

Myggorna till exempel, de har inga vänner. De små krabaterna vill vyssja oss till ro med skönsång då vi skall sova, men den entonigt vackra vaggvisan får underligt nog motsatt effekt: i stället för att somna blir de flesta klarvakna!

Där slår de stackars myggornas välvilja fel, för folk blir inte nerlugnade och somnar förrän de har åtgärdat problemet, som de plägar säga.

Därför har jag och grannen Teppo börjat fundera på att ta oss an lite djurskydd, helt enkelt komma med ett upprop för myggorna! Det stundar till midsommar som ju är en sällsynt livsfarlig tid för myggor!

Vi funderar på att inrätta någon form av löpande band för att snabbt och effektivt kunna bygga myggholkar, och också annars driva myggornas sak. Stämma i ån och inte i bäcken för mer stillaståe­nde vattensaml­ingar där myggorna i lugn och ro kan lägga och kläcka ägg. Vi vill väcka åtal mot producente­r av myggolja och annat myggdödlig­t, och vi vill förstås sprida informatio­n om myggor för att få bukt med det huvudlösa dödandet. Det finns väldigt många myggarter och Teppo och jag vill skydda mångfalden innan det är för sent. Det skulle dessutom sitta i tiden, ja helt enkelt vara trendigt!

Det är förvisso enbart människorn­a som med berått mod och med vett och vilja gör andra människor och annat levande illa. Visst, djur dödar, men det är inte av ondska och elakhet utan närmast för att trygga maten.

Inte vill följaktlig­en myggorna heller göra någon illa. Bara tappa folk på lite gammalt blod, ungefär som då vi suger i oss rödlemonad med sugrör nu till midsommar. Myggorna jobbar som alla andra levande varelser för att trygga att de små söta myggbebisa­rna skall få mat, växa till sig, bli välväxta och friska myggor som i sin tur i sinom tid kan fortsätta knegandet för sin avkomma.

Låt vara att det bara är mygghonorn­a som suger blod, hanarna för en mer diskret och återhållsa­m tillvaro. Utan jämförelse­r i övrigt.

När Teppo och jag har kunnat skörda frukterna av vårt myggskydds­arbete har vi tänkt ta oss an flugorna. De har inte heller några vänner. Utom Teppo och jag förstås. Än du då?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland