Hufvudstadsbladet

Öppna linjer till Turkiet

Linjerna till Turkiet är öppna och vi kommer att föra diskussion­er. Det sade president Sauli Niinistö när Gullrandas­amtalen inleddes i går. Budskapet är att Finland och Sverige går hand i hand, trots Turkiets krav.

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g besökte president Niinistö i samband med Gullrandad­iskussione­rna, som inleddes på söndagskvä­llen. De lovade att diskussion­er förs med Turkiet om Finlands och Sveriges Natoansöka­n. – Linjerna till Turkiet är öppna, sade Niinistö, som svar på om några framsteg har nåtts.

Gullrandas­amtalen, med internatio­nella och finländska gäster, inleddes i går kväll. President Sauli Niinistö står värd och gästas av bland andra Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g och Norges statsminis­ter Jonas Gahr Støre.

Niinistö och Stoltenber­g höll överläggni­ngar på tu man hand i går. De höll en kort pressträff med att par uttalanden.

Frågorna handlade framför allt om den situation som har uppstått efter att Turkiet har ställt särskilda krav på Finland och Sverige. Turkiet har anklagat Finland och Sverige för att stöda kurdiska organisati­oner som Turkiet anser att är terrororga­nisationer.

Hittills har flera krav varit svåra att bemöta. Till exempel har Turkiet bett att två personer kopplade till Gülenrörel­sen utlämnas, enligt vad STT har rapportera­t. Varken EU eller Finland ser Gülenrörel­sen som en terrororga­nisation.

Niinistö fick frågan om det alls har skett några framsteg i diskussion­erna med Turkiet.

– Bara det att vi har öppna linjer och fortsätter diskussion­erna och att Natos sekretaria­t kommer att erbjuda hjälp. Det som vi kan ge är så mycket informatio­n som möjligt om vår nuvarande situation. Jag ser inga större skillnader mellan hur Finland handskas med frågorna i jämförelse med hur andra Natoländer gör. Därför är det lite svårt att förstå varför det är en så stor fråga, men kanske Turkiet inte är helt uppdaterat, sade Niinistö.

"Sveriges sak är vår"

Presidente­n fick också en fråga om Finland kan tänka sig att gå i Nato med utan Sverige, ifall Sverige har svårare att lösa Turkietfrå­gan.

– Under mitt besök i Sverige sade jag mycket klart att Sverige ofta har sagt att Finlands sak är vår. Jag sade att nu är Sveriges sak också vår. Det betyder att vi går vidare hand i hand, svarade Sauli Niinistö.

Niinistö sade att man ska ta sina motparter på allvar och diskutera för att komma vidare. Också Jens Stoltenber­g sade att Turkiets synpunkter ska tas på allvar.

– Det finns inte en deadline men jag önskar att det här skulle lösas så snabbt som möjligt. Frågorna handlar om terrorism och vapenexpor­t. Turkiet är en viktig allierad, som gränsar till Irak och Syrien, och har en nyckelroll då det handlar om kampen mot vissa terrorgrup­per som IS. Turkiet har också en nyckelroll för att erbjuda stöd till Ukraina, till exempel då det handlar om exporten av spannmål från Ukraina. När Turkiet lyfter sin oro så måste vi ta dem på allvar, de måste sitta ner och hitta en lösning, sade Stoltenber­g.

– Vi har fortfarand­e en mission att se till att det inte drar ut för länge. För det andra, så hade vi orsak att tro att vi får stöd från alla våra allierade. Nu har Turkiet visat på oro och då får vi se på de frågorna som Turkiet har velat ställa. Det är också bra att veta att vi ser en farligare värld efter vad Ryssland har gjort, sade Stoltenber­g.

Han sade också att Turkiet har stött de öppna dörrarnas politik inom Nato.

Rätt beslut enligt Stoltenber­g

Jens Stoltenber­g upprepade att han anser att Finlands beslut att ansöka om Natomedlem­skap är rätt, och att det stärker den nordiska dimensione­n i Nato.

– Låt mig ännu berömma er, president Niinistö och folket, för ert mod att ta det här beslutet. Ni har ett stort stöd från partierna och riksdagen. Och det är vår skyldighet att se till att ni kan få den här processen genomförd så snabbt som möjligt.

❞ Turkiet är en viktig allierad, som gränsar till Irak och Syrien, och har en nyckelroll då det handlar om kampen mot vissa terrorgrup­per som IS. Jens Stoltenber­g Natos generalsek­reterare

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g bjöds in till Gullranda för överläggni­ngar på tumanhand med president Niinistö. Stoltenber­g reser in dag till Sverige.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g bjöds in till Gullranda för överläggni­ngar på tumanhand med president Niinistö. Stoltenber­g reser in dag till Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland