Hufvudstadsbladet

Sångfesten är gemenskap och ”ett enormt svenskt rum”

När över tusen röster ljuder tillsamman­s – då är det mäktigt. Lägg till stråkar och blåsinstru­ment i både nya och traditione­lla arrangeman­g och du har den finlandssv­enska sång- och musikfeste­n.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Att sjunga tillsamman­s och att sjunga för varandra. Att alla pratar med alla.

Så sammanfatt­ar sångare ur Aquarelle vad de ser som det viktigaste, och finaste, med den finlandssv­enska sång- och musikfeste­n. Och tänk att den äntligen blev av, efter att pandemin gjort att den flyttats framåt flera gånger.

De tolv kvinnorna ur damkören från Vörå ställer upp sig framför en skylt med ett stort ”Helsinki” på utanför biblioteke­t Ode strax innan avslutning­en för helgen, söndagens huvudkonse­rt, ska börja.

Det har varit intensiva dagar som rymt även känslosamm­a stunder. När körerna stod på Domkyrkans trappa på fredagskvä­llen och ljöd upp i Finlandia, då berättar Heidi Holmberg att hon hade nära till tårar.

– Vi klarade av att sjunga med bara med i sista versen, säger Katja Grannas.

Men under slutkonser­ten ska de vara riktigt skärpta. Deras egen dirigent, Pernilla Nilsson-Wik dirisjunga gerar nämligen en av de gemensamma sångerna, Hvem styrde hit din väg.

Glesare sångarled

Bara några ur Aquarelle har valt att inte åka till Helsingfor­s. Klart är ändå att körlivet överlag har lidit under coronatide­n, enligt Patrik Karlsson, ordförande för arrangören Finlands svenska sång- och musikförbu­nd.

Han hoppas och tror att festen ska vara en slags nystart.

– Jag tror det, när folk får se gemenskape­n.

Karlsson säger att han under helgen har fått kommentare­r av folk som har ångrat att de inte är med. Det kan handla om sådana som pausat körsjungan­de av hälsosäker­hetsskäl, och som den här gången sitter i publiken.

Där har också Karlsson bänkat sig, tillsamman­s med sin dotter Sara.

– Nu skördar vi frukterna av arbetet, säger Sara Karlsson.

För ett så stort arrangeman­g kräver mycket planering, men också ett visst mått tur. Vädergudar­na har sannerlige­n varit på sång- och musikfeste­ns sida, om man inte tycker det kan bli för mycket av det goda med all sol.

Välkommen till Helsingfor­s

Stråkarna, blåsinstru­menten! Scenansvar­iga Mikael Fröjdö ser till att orkestern med amatörmusi­ker från hela Svenskfinl­and är samstämd. Ett unisont A sprider sig.

När det är dags för körernas soundcheck ber han dem sjunga Blinka lilla stjärna. En förbipasse­rande utbrister i ett wow – men det kommer att bli ännu mer imponerand­e.

På orkestersc­enen är Sten Söderblom redo med sin cello. Till vardags spelar han i Arbis Camerata, något kvarter bort.

I Helsingfor­s har sång- och musikfeste­n inte ordnats sedan 1951. På frågan hur han som helsingfor­sare ser på evenemange­t, svarar Söderblom att det är fantastisk­t att träffa så många sångare och musiker.

– Det här är ett exempel på ett enormt svenskt rum. För det här är enormt.

Folkligt, klassiskt, pop

Sång- och musikfeste­n har långa anor. Deltagarna är blandade åldersmäss­igt och geografisk­t, och sett till vad de vanligtvis uppträder med.

Melinda Karkola och Dennis Svartbäck tycker att det fungerar bra med en betoning på de kanske mer klassiska och folkliga sånger i den gemensamma festrepert­oaren.

– Jag tar gärna del av den traditione­n, säger Karkola.

Samtidigt finns det också en mix. En nyhet i det här sammanhang­et är den poppiga allsångsko­nserten We Are Voice-konserten som ordnades på lördag kväll. Karkola, som först inte alls hade tänkt gå på den, fann sig dansa och bredvid sin mamma som är aktiv i Helsingfor­skören Walentina. Det här även om lättare musik inte egentligen är den genre som är närmast för henne.

Melinda Karkola är andra sopran i Lyran och Dennis Svartbäck första bas i en av de yngsta körerna på plats, Finlands ungdomskör.

Han är också med i Akademen och berättar att han har sjungit sedan han var 7 år gammal. Numera studerar han musik, närmare bestämt kyrkomusik vid Sibeliusak­ademin.

För Karkola är körsången en motvikt till läkarstudi­erna.

– Att en kväll i veckan fokusera på något helt annat.

Även för dem har det bästa under festen varit att musicera tillsamman­s med så många andra. Melinda Karkola beskriver det som spännande att upptäcka att det som körerna har övat in var för sig fungerar när de väl möts.

– Att det, även om vi inte är proffssång­are, faktiskt låter så bra.

Och när orkestern och de 1 500 sångarna inleder med att ljuda ut i Bethovens An die Freude i ett arrangeman­g av dirigenten Martin Segerstrål­e – då är det lätt att hålla med.

 ?? FOTO: ANNA SVARTSTRÖM ?? Dirigenten Pernilla Nilsson-Wik, ordförande­n Solveig Åhman och körsångarn­a Katja Grannas och Heidi Holmberg betonar, som så många andra, gemenskape­n som det som gör sång- och musikfeste­n. De sjunger i Vöråkören Aquarelle.
FOTO: ANNA SVARTSTRÖM Dirigenten Pernilla Nilsson-Wik, ordförande­n Solveig Åhman och körsångarn­a Katja Grannas och Heidi Holmberg betonar, som så många andra, gemenskape­n som det som gör sång- och musikfeste­n. De sjunger i Vöråkören Aquarelle.
 ?? FOTO: ANNA SVARTSTRÖM ?? Stämvis sitter de 1 500 sångarna och väntar på att storkonser­ten ska börja.
FOTO: ANNA SVARTSTRÖM Stämvis sitter de 1 500 sångarna och väntar på att storkonser­ten ska börja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland