Hufvudstadsbladet

Estonia läcker olja – ursprunget är okänt

Olja sipprar ut i havet från Estonia, visar nya undersökni­ngar vid vraket. Sjöbevakni­ngen har tagit tester på oljan och utreder nu varför den bubblar upp till ytan.

- Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

I fredags meddelade svenska Haverikomm­issionen att Estonia börjat läcka olja till ytan i Östersjön.

– Vi ser oljefläcka­r eller någon form av petroleump­rodukt som sipprar upp, begränsade mängder men konstant. Vi vet inte vad det är, sade Jonas Bäckstrand, haverikomm­issionens ställföret­rädande generaldir­ektör, på fredagen.

Sedan dess har myndighete­r från andra länder kopplats in för att reda ut var oljan kommer ifrån. Däribland Västra Finlands sjöbevakni­ng.

”Estonia har också förut läckt ut en mindre mängd olja, men nu har läckaget fortsatt en längre tid”, skriver sjöbevakni­ngen i ett pressutski­ck på söndagen.

Vraket ligger i Finlands ekonomiska zon. Sjöbevakni­ngen ansvarar därför för miljöräddn­ingen till sjöss.

Sjöbevakni­ngen har i helgen tagit prover av oljan.

”För tillfället kan man inte göra någon oljebekämp­ning. Om det är fråga om lätt brännolja så dunstar den snabbt och blandas av sjögången i vattnet.”

Tömdes på bränsle 1996

Estonias vrak tömdes på större delen av bränslet redan 1996. Det finns dock fordon ombord som inte är sanerade.

Jonas Bäckstrand säger att den svenska haverikomm­issionen inte har identifier­at läckans ursprung, men att det är tydligt att oljan kommer från vraket.

– Kustbevakn­ingen får avgöra om det finns anledninge­n för dem att agera på något sätt, säger Bäckstrand.

Skulle det kunna bli ett problem?

– Alla utsläpp av farliga ämnen i Östersjön är problemati­ska naturligtv­is.

Bäckström är ändå inte bekymrad. Han säger att både den svenska och estniska haverikomm­issionen observerad­e olja förra sommaren. Men då kunde kustbevakn­ingen inte från luften observera någon läcka.

Olycksdrab­bad expedition

På fredagsmor­gonen kunde undersökni­ngarna vid Estonias vrak fortsätta, efter några dagar präglade av motgångar som lett till förseninga­r.

Det var redan i tisdags som expedition­en stötte på sitt första problem då den specialbyg­gda undervatte­nsdrönaren, en ROV, fastnade under expedition­ens fartyg bara några minuter efter sjösättnin­gen.

På torsdagen kom man i gång igen, men det tog inte många timmar innan tetherkabe­ln, som fungerar som en slags ”navelsträn­g” till undervatte­nsdrönaren, gick av. Troligtvis var det fartygets propellrar som skapade problemen.

Även om två dagar har gått åt till att lösa problem, hade man fram tills torsdag förmiddage­n fotografer­at sju till åtta procent av fartyget på bara några timmar.

– När de väl är i gång går det med en jädra fart, konstatera­r nyhetsbyrå­n TT:s reporter ombord.

 ?? FOTO: VÄSTRA FINLANDS SJÖBEVAKNI­NG ?? Här tas prover av oljan som läckt från Estonia.
FOTO: VÄSTRA FINLANDS SJÖBEVAKNI­NG Här tas prover av oljan som läckt från Estonia.
 ?? FOTO: VÄSTRA FINLANDS SJÖBEVAKNI­NG ?? Sjöbevakni­ngen gör bedömninge­n att oljebekämp­ning är "omöjligt" att utföra under rådande omständigh­eter.
FOTO: VÄSTRA FINLANDS SJÖBEVAKNI­NG Sjöbevakni­ngen gör bedömninge­n att oljebekämp­ning är "omöjligt" att utföra under rådande omständigh­eter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland