Hufvudstadsbladet

IOK-basens varning: Kan bli politiska redskap

IOK-ordförande­n Thomas Bach varnar olympiska idrotter för politisk inblandnin­g, som Wimbledon där ryska och belarusisk­a tennisspel­are stoppas. – Tillåter vi detta ger vi efter och då är vi förlorade, säger Bach.

- TT

Bach menar att den brittiska regeringen lade sig i och hindrade Wimbledon från att tillåta ryssar och belarusier i sommarens grand slam-turnering på gräs.

Tennisen tillåter annars att ryssar och belarusier spelar på tourerna och i grand slam-turneringa­r, som neutrala idrottare, däremot är de portade från nationstäv­lingar.

– Vi behöver få regeringar­s respekt för vår roll. Se på tennisen, i Paris kunde ryssar spela som neutrala aktiva, i Wimbledon har regeringen sagt ”inte en chans”. Tillåter vi det här ger vi efter och då är vi förlorade, säger Bach vid mötet med sommaridro­tternas organisati­on Asoif, enligt sajten Inside the games.

– Hur ska man kunna garantera rättvisa internatio­nella tävlingar om regeringar beslutar, enligt sina egna politiska intressen, vilka som får vara med eller inte? I dag handlar det om Ryssland och Belarus, i morgon kan det vara ditt land. Det finns inget land i världen som älskas av alla regeringar.

Rättvisa tävlingar

Bach menar att det som Wimbledon och Storbritan­nien gjort går emot allt som den olympiska rörelsen står för – om det är så att regeringar får bestämma.

– Då blir vi politiska redskap och kan inte garantera rättvisa tävlingar.

Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) har uppmanat idrotter att införa sanktioner mot Ryssland, för invasionen av Ukraina, och Belarus för att ha stöttat Ryssland. Men enligt Bach handlar det enbart om att Ryssland bröt mot den olympiska vapenvilan då man inledde invasionen den 24 februari.

– Alla som stödjer kriget kan och borde bli sanktioner­ade. Men alla som inte stödjer kriget, deras rättighete­r måste respektera­s av våra egna regler och internatio­nella lagar, menar Bach.

Skyddsskäl

IOK-basen säger också att i vissa fall har ryska och belarusisk­a aktiva stoppats av skyddsskäl.

– I vissa länder är det så hård stämning mot ryssar och belarusier att deras säkerhet inte kan garanteras, säger Bach.

 ?? FOTO: PETROS GIANNAKOUR­IS/TT-AP ?? IOK-ordförande­n Thomas Bach. Arkivbild.
FOTO: PETROS GIANNAKOUR­IS/TT-AP IOK-ordförande­n Thomas Bach. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland