Hufvudstadsbladet

Lehikoinen klarade VM-gränsen – alla tiders tvåa i Finland

HIFK:s häcklöpars­tjärna Viivi Lehikoinen spräckte 55-sekundersg­ränsen på 400 meter häck i Geneve.

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Häcklöpare­n Viivi Lehikoinen stod för en rejäl rekordförb­ättring i schweizisk­a Geneve då hon noterades för tiden 54,96 på 400 meter häck. HIFK-friidrotta­ren hyvlade närmare en halv sekund från sitt gamla personbäst­a (55,42) och blev endast 0,32 sekunder från Tuija Helanders nationsrek­ord (54,62) från 1987.

– Tiden var bra med tanke på att mitt lopp var något yrt. Jag klarade inte av att löpa inledninge­n som jag hade planerat, det vill säga med 15 stegs rytm, då loppet var så sent och temperatur­en så hög. För att kunna löpa med 15 stegs rytm måste en vara vass i inledninge­n. säger Lehikoinen i förbundets pressmedde­lande.

– Jag gick med fel fot före och löpte med 16 stegs rytm fram till åttonde häcken. Med tanke på det var det en stark insats och ett lopp med en bra avslutning. Det är klart det varit mer balanserat om jag löpt med 15 stegs rytm.

Lehikoinen, 22, spräckte samtidigt VM-kvalgränse­n 55,40 med rejäl marginal. EM-gränsen hade hon redan klarat förra säsongen. Hennes tidigare rekord var 55,42.

– Det var svårt att förvänta sig allt för mycket från det här loppet. Jag känner att jag haft väldigt högt ställda förväntnin­gar på mig sedan säsongstar­ten. Jag får bara försöka förbättra från lopp till lopp, säger hon i förbundets pressmedde­lande.

– Det känns också bra att klara VM-gränsen i så god tid. Jag var så nära att göra det redan förra säsongen.

Lehikoinen tävlar på hemmaplan på tisdag då Paavo Nurmi Games står på programmet i Åbo.

I samma friidrotts­kväll i Geneve stod en annan finländare, längdhoppa­ren Kristian Pulli, för ett toppresult­at. Finländska rekordmann­en Pullis längsta hopp mätte exakt åtta meter. Pullis nationsrek­ord är 8,27 meter.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Viivi Lehikoinen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Viivi Lehikoinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland