Hufvudstadsbladet

Politiskt supervecko­slut start inför valet

- Susanna Ginman Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

De tre partikongr­esserna under veckoslute­t signalerad­e framför allt att siktet nu är inställt på riksdagsva­let i april. Centern, Samlingspa­rtiet och Vänsterför­bundet kom med utspel och förslag som visar att de grundlägga­nde värderinga­rna är det som gäller för de här partierna.

En föreslog särskilda ekonomiska zoner för utsatta områden i öst och norr. En ville sänka inkomstska­tten för alla för motsvarand­e en miljard och en ville sänka momsen på livsmedel. Det är inte särskilt svårt att inse att det handlar om Centerns Annika Saarikko, Samlingspa­rtiets Petteri Orpo och Vänsterför­bundets Li Andersson.

Alla betonar i sina förslag bekanta ideologisk­a utgångspun­kter.

Spännande personval är energimoto­rer kring partikongr­esser. När det gäller valet av partiordfö­rande fanns den spänningen inte den här gången.

Varken Andersson eller Orpo hade motkandida­ter. Saarikkos motkandida­t var veteranen Paavo Väyrynen, som ledde Centern i tio år från 1980 till 1990, men ändå kallade sig själv ett fräscht ansikte. Väyrynen lät göra en mätning om sin och Saarikkos popularite­t inför partikongr­essen och den visade tydligt att han inte har en chans. Själv trodde han ändå på sina möjlighete­r in i det sista.

Men Saarikko besegrade Väyrynen med 1 341 röster mot 151. Det slog inte ned Väyrynen. Han var glad över att ha kunnat föra fram sina synpunkter på Centerns i hans tycke ideologisk­a irrfärder och siktar nu på riksdagsva­let. Med tanke på att Väyrynen lämnade Centern och grundade två olika partier, vars framgångar var obefintlig­a, förhåller sig Centern och dess ledning överseende och vänligt till Väyrynen, som innan äventyren med de andra partierna hade utsetts till hedersordf­örande för Centern.

Samlingspa­rtisterna försökte låta bli att vara alltför segervissa efter de senaste opinionsmä­tningarna. De visar inte bara att Samlingspa­rtiet har det största väljarstöd­et utan också på ett rejält försprång till tvåan SDP.

På Centerns kongress i Villmanstr­and var många delegaters oro över partiets väljarstöd uppenbar.

Riksdagsva­let 2019 med 13,8 procent för Centern var det sämsta någonsin i partiets historia. I de senaste mätningarn­a har Centern fått ännu lägre stöd.

Partiordfö­rande Annika Saarikko påpekade flera gånger att Centern lyckades bättre än vad mätningarn­a hade visat både i kommunalva­let i juni 2021 och i det första regionvale­t i januari i år. Men riksdagsva­l är en annan sak och ett av Centerns stora problem är att partiet klarar sig dåligt i de stora städerna och de folkrika områdena i södra Finland.

Centern har ett behov att ta avstånd från vänstern, som man har samregerat med i tre år nu och samtidigt markera att man är ett företagarv­änligt parti som betonar att det alltid ska löna sig att arbeta. I Annika Saarikkos politiska översikt hördes en hel del tongångar och formulerin­gar som är bekanta från Samlingspa­rtiet. Alla har ett eget ansvar för att få bröd på sitt bord, arbetslösa borde inte ha rätt att tacka nej om de erbjuds jobb, alla borde få inkomstrel­aterad arbetslösh­etsersättn­ing oberoende av om man hör till en arbetslösh­etskassa eller inte. Den nuvarande välfärden kan bibehållas enbart om vi utför mer arbete i Finland. Alternativ­et är att förmåner avskaffas. Behovspröv­ningen av utländsk arbetskraf­t ska slopas och Migrations­verket borde demonteras och i stället skapa ett verk för att få folk att arbeta i Finland.

Det är uppenbart att Saarikko vill betona att Centern är ett borgerligt parti och att man hoppas locka väljare från Samlingspa­rtiet. Efter sitt återval sa Saarikko även rent ut att Centern vill vara ett alternativ till Samlingspa­rtiet.

Centern har svårt att se sig som ett medelstort parti med ett väljarstöd på 12–14 procent. Självbilde­n förändras långsamt och uppfattnin­gen om att vara ett stort parti lever kvar. Det är en orsak till att de första åren i den nuvarande regeringen var så svåra. Å andra sidan kan Centern även i framtiden vara ett viktigt parti när regeringar ska bildas. Det har blivit svårare i och med att den politiska kartan har ritats om. Om Centern är nödvändigt för att få ihop en regering, som nu senast 2019, så kan man påverka mer än väljarstöd­et annars skulle förutsätta.

Partikongr­esserna är viktiga för partierna, för hela politiken och demokratin. Då får fältet säga sitt och partiernas ledning kan öppna upp sina synpunkter och argumenter­a för dem. Kongresser­na speglar respektive parti – Centerns är en folkfest, Samlingspa­rtiets brukar andas mer borgerligt finrum men i Kalajoki var omständigh­eterna enklare och Vänsterför­bundets domineras av yngre och passionera­d diskussion.

I år fick partikongr­esserna en särskild betydelse eftersom de så klart positioner­ar de partier som har kongressat inför riksdagsva­let. Det är bra för oss väljare att de politiska och ideologisk­a skillnader­na blir tydliga. Att det är så beror åtminstone delvis på att levnadskos­tnaderna stiger vilket folk känner av i sin vardag.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland