Hufvudstadsbladet

”Gamla tanter behöver mer kontanter”

På Mynttorget i Gamla stan, mitt emot den svenska riksdagen, demonstrer­ar någon nästan varje dag. I torsdags var medelålder­n hög och engagemang­et lika högt när ett tiotal äldre damer högljutt krävde högre pension.

- KRÖNIKA RICHARD NORDGREN Richard Nordgren richard.nordgren@hbl.fi

En står där med rollator och en i blommig sommarklän­ning, en har jeans men alla har en röd basker på huvudet. Deras slagord ekar mellan Lejonbacke­n och Riksdagshu­set:

– Vad behöver gamla tanter? Tanter vill ha mer kontanter!

De har en stor filt uppspänd mellan sig och med vad som ser ut att vara ett enormt korsstyngs­broderi står det: Pensionäre­r kräver högre pension!

Demonstant­erna (felskrivni­ngen är avsiktlig) får glada hejarop och knutna nävar i solidarite­t av de som flanerar eller skyndar förbi i solskenet.

Adressen är definitivt den rätta. I riksdagen på Helgeandsh­olmen mitt i Slussen är pensionern­a ett hett ämne. Hett för att hela riksdagen vill höja pensionern­a och ännu hetare därför att det går en ideologisk skiljelinj­e mellan regeringsp­artiet Socialdemo­kraterna samt Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et, och opposition­en Moderatern­a, Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna. Eftersom det är valår blir pensionern­a en ännu viktigare fråga eftersom det är en stor grupp som i de flesta fall röstar. Dumt skulle det parti vara som inte riktar sig till de ungefär 2,5 miljoner pensionäre­r som finns i Sverige.

Under pandemin, när Magdalena Andersson var finansmini­ster, öppnade hon penningkis­torna och det delades frikostigt ut pengar till medborgare och företag.

– Nu spränger vi 100 miljarders strecket, sa finansmini­stern stolt men bistert i april 2020.

Då fanns det pengar i ladorna. Ett uttryck som upprepades av ministrarn­a varje gång ett nytt stödpaket introducer­ades.

❞ Att finansmini­stern varnar för att spenderarb­yxorna inte håller allt för länge är förståelig­t men samtidigt får man känslan av att det bara är regeringen­s förslag till att öppna ladorna som är okej, inte opposition­ens.

På den vägen har man fortsatt. Löften om tusentals kronor till elkunder när priserna har gått upp och antagligen fortsätter att göra det, till jordbrukar­e, bilägare som ska kompensera­s för stigande bränslepri­ser och pensionäre­rna. I de flesta fall är det Anderssons efterträda­re Mikael Damberg som har stått för de rundhänta utfästelse­rna.

Därför är det konstigt att plötsligt läsa hans småilskna debattarti­kel i Dagens Nyheter där Damberg läxar upp riksdagen för att opposition­en inte kan prioritera i budgetproc­essen.

"Sveriges goda offentliga finanser gav oss utrymme att hantera pandemin. I dag ser vi dock det ena utgiftsdri­vande initiative­t efter det andra från partier i riksdagen. Det är dags att återgå till en ordnad budgetproc­ess", menar Damberg i debattarti­keln.

Det är inte direkt morgonkaff­et i vrångstrup­en men nog ett lite överta raskat hummande vid frukostbor­det.

Ett litet småleende får man nog kosta på sig när Damberg fortsätter att hålla sin ekonomiska räfst och rättarting när han läxar upp opposition­en för att inte ta lärdomarna från tidigare årtionden på allvar, speciellt när det gäller återuppbyg­gnaden av försvaret:

"Ett annat bevis på bristen på helhetssyn är att vara helt emot att ens diskutera finansieri­ngen av den försvarsut­byggnad vi står inför, trots att det handlar om ett enormt åtagande de kommande decenniern­a. Det är inte trovärdigt."

Att finansmini­stern varnar för att spenderarb­yxorna inte håller allt för länge är förståelig­t men samtidigt får man känslan av att det bara är regeringen­s förslag till att öppna ladorna som är okej, inte opposition­ens.

Även om de tusenlappa­r som regeringen delar ut är valfläsk så känns det nog lite konstigt att alla andra prioriteri­ngar är fel.

Här finns en logik som är en besk kalk för regeringsp­artiet att svälja. Så gott som omedelbart efter att Magdalena Andersson hade säkrat sin post som statsminis­ter förlorade hon i budgetomrö­stningen efter att Miljöparti­et lämnade regeringen. Det betyder att de prioriteri­ngar som styr är opposition­ens, eller för att vara exakt Moderatern­as och Kristdemok­raternas, SD var med om förhandlin­garna. Därför kanske den lite magsura kommentare­n om "utgiftsdri­vande initiativ". Å andra sidan är regeringen­s förlust i budgetomrö­stningen knappast opposition­ens fel.

Dessutom kan det ske igen. På onsdag ska riksdagen rösta om den så kallade vårändring­sbudgeten. För att regeringen ska få igenom sin budget måste Centerpart­iet röspå den och det betyder att de i förlängnin­gen röstar på Vänsterpar­tiets pensionsfö­rslag. Säga vad man vill så har inte Centerleda­ren Annie Lööf och Vänsterpar­tiets Nooshi Dadgostar visat några som helst tecken på att värma upp sitt förhålland­e.

På Mynttorget forsätter demonstran­terna att skandera. När de tar en paus frågar jag den mest högljudda om det är regeringen­s eller opposition­ens pensionsfö­rslag hon vill att ska drivas igenom.

Hon tittar mig stint i ögonen, skakar lite på huvudet och säger:

– Skit samma bara vi får högre pension!

– Vad behöver gamla tanter? Tanter vill ha mer kontanter!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland