Hufvudstadsbladet

Regeringen­s dolda och mindre dolda antiurbani­sm

- Juhana Vartiainen är borgmästar­e (Saml) i Helsingfor­s.

Det råder en samstämmig­het bland forskarkår­en om urbaniseri­ngens positiva effekter på ekonomin och miljön. När människorn­a samlas i tätt bebodda städer, blir de mer produktiva. Trots allt snack om digitala kommunikat­ioner verkar denna sanning hålla lika starkt som förut. Urbaniseri­ngen är en positiv kraft som höjer vår levnadssta­ndard och skapar bättre inkomster och sysselsätt­ning.

Klimatet gynnas likväl av att befolkning­en koncentrer­as i städerna. I tätt bebodda städer är det lättare att ta i bruk miljövänli­ga och klimatsmar­ta lösningar för transport, uppvärmnin­g och byggande.

Det finns ytterligar­e ett viktigt skäl för Finland att satsa på städer i allmänhet och universite­tsstäder i synnerhet. Finland lider att ett allvarligt demografis­kt underskott som gör det svårt att balansera de offentliga finanserna. Finlands befolkning i arbetsför ålder krymper och de nya unga kohorterna är mindre än någonsin, samtidigt som antalet äldre i behov av vård ökar snabbt. Under dessa omständigh­eter är det livsviktig­t att främja arbetskraf­tsinvandri­ng.

Arbetskraf­t behövs överallt i ekonomin, och även skogs- och jordbruket drivs i ökande grad av utlandsföd­d arbetskraf­t. Det är dock uppenbart att endast stora och växande städer med starka universite­t kan fungera som magneter för de internatio­nellt rörliga och välutbilda­de unga vuxna som vi som nation behöver. Därför ska städernas tillväxt betraktas som ett fenomen som gagnar hela riket. Flyttninge­n från landsbygde­n till städerna har i Finland ofta betraktats som ett nollsummes­pel, men det stämmer inte. I ett land med en krympande arbetskraf­t kan sysselsätt­ningen inte växa på ett ställe om den inte minskar någon annanstans, men nettoinvan­dringen till framgångsr­ika städer bryter denna grymma restriktio­n.

Vår regerings satsningar på städernas tillväxt och huvudstads­regionen verkar dock avspegla främst en vilja att bromsa upp urbaniseri­ngen. Visste du att antalet studieplat­ser i förhålland­e till ungdomar är det lägsta i riket i Nyland och att denna snedvridni­ng bara har förvärrats under de senaste åren? Eller visste du att statens satsningar på huvudstads­regionens tillväxtin­vesteringa­r i dag är på den lägsta nivån på länge? Man behöver knappast ens nämna regeringen­s vårdreform, som överför en orimlig del av hälsosekto­rns finansieri­ng till städer som Helsingfor­s och Esbo, vars skattebeta­lare står för en stor del av statens intäkter från inkomstkat­t.

Det finns till och med särdrag i regeringen­s lagförslag som väcker misstankar om en dold men bestämd vilja att i smyg överföra så mycket resurser som möjligt från växande städer till sinande landsbygds­områden. En aktuell reform kommer att överföra ansvaret för arbetsmark­nadspoliti­ken från statens arbetsmark­nadsförval­tning till kommunerna. En logisk del av reformen är att överföra även motsvarand­e ekonomiska resurser till kommunerna – skulle man utgå från. Men när man läser den finstilta texten i regeringsp­roposition­en inser man att denna kompensati­on har fastställt­s på 2022 års nivå. En stad som Helsingfor­s må alltså bli dubbelt så stor som nu – vilket innebär ett i stort sett två gånger större antal arbetslösa – men staden kommer att få sitt statsbidra­g endast enligt den förlegade nivån för 2022. Läget är precist det motsatta i en sinande kommun som så småningom kan njuta av ett relativt sett allt större penningflö­de per arbetslös person.

Helsingfor­s och Esbo klarar sig alltid, tycks många tänka. Men huvudstads­regionen konkurrera­r inte med övriga Finland utan med tillväxmag­neter som Stockholm, Oslo och Amsterdam. Och den orimligt starka viljan för att motverka urbaniseri­ngen kan eventuellt komma att stå hela nationen dyrt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland