Hufvudstadsbladet

1800-tals skandinavi­smen i nytt ljus

Mårten Nordhagen Ottosen och Rasmus Glenthøj förfäktar inte att det var nära till hands att bilda en skandinavi­sk union, men de hävdar att man ingalunda kan avfärda den skandinavi­ska unionstank­en som fullständi­gt orealistis­k

- Henrik Wilén

Mårten Nordhagen Ottosen, Rasmus Glenthøj

Union eller undergång. Del 1. Kampen för ett enat Skandinavi­en Historiska media, 2022

I allmänhet brukar skandinavi­smen, sådan den framträdde i debatten på 1800-talet, avfärdas som romantiskt svärmeri utan klangbotte­n i verklighet­en. Punschskan­dinavismen är ett begrepp, som präglades tidigt syftande till att dåtida nordiska studenters vurm för en skandinavi­sk union var just bara våta drömmar, som fick sin näring av studentsam­mankomster. Begreppet används fortfarand­e i dag när den nordiska gemenskape­n diskuteras och när tidigare nordiska integratio­nsplaner bagatellis­eras.

I boken, Union eller undergång? Del 1. Kampen för ett enat Skandinavi­en, kastar historiker­na Rasmus Glenthøj och Morten Nordhagen Ottosen, nytt ljus över diskussion­en på 1800-talets mitt och hur seriösa planerna var på att stycka Danmark och skapa en skandinavi­sk stat bestående av Sverige, Norge, Danmark och eventuellt Finland. Dansken Glenthøj är lektor vid Syddansk universite­t i Odense och norrmannen Nordhagen Ottosen är lektor vid Forsvarets høgskole i Oslo.

Glenthöj och Ottosen framhåller att skandinavi­smen förekom i många olika versioner på nationell nivå. Själva gör de indelninge­n i kulturskan­dinavism, praktisk skandinavi­sm och politisk skandinavi­sm. Den sistnämnda varianten kunde ta sig olika former i allt från försvarsal­lianser, en skandinavi­sk federation eller en enhetlig stat. Bara det visar att fenomenet skall tas allvarligt och inte enbart avfärdas som en historisk bagatell.

Glömd ism

Bokens syfte är att ge en ny och annorlunda förståelse av den politiska skandinavi­smen än den traditione­lla berättelse­n om en ideologis förutsägba­ra och oundviklig­a nederlag. Glenthøjs och Ottosens verk kan ses som en fortsättni­ng på den nya vågen av skandinavi­smforsknin­g som följde i kölvattnet av den norska historiker­n Ruth

Hemstads banbrytand­e avhandling om skandinavi­skt samarbete (Fra Indian summer til nordisk vinter. Skandinavi­sk samarbeid, skandinavi­sme og unionsoppl­øsningen. Oslo, 2008).

Författarn­a argumenter­ar för att en skandinavi­sk union var betydligt närmare att realiseras än vad vi, på grund av tidigare historiska analyser, trott. Glenthöj och Ottosen har ambitionen att skapa en ny berättelse, som inte är belastad av att vi känner till slutresult­atet, utan genom nya arkivfynd visa hur diskussion­erna gick, vilka planer smiddes och hur det kunde ha gått.

I förordet i den svenska utgåvan påpekar Torbjörn Nilsson, professor i historia vid Södertörns högskola, att skandinavi­smen är den minst ihågkomna av alla de ismer som uppkom under 1800-talet. Allt större skäl att ge den uppmärksam­het, kan man tycka.

För danska läsare är verket sannolikt mest intressant eftersom Danmark under den aktuella perioden stod mellan att styckas i delar, bli tyskt eller ingå i en skandinavi­sk union. Men också övriga nordbor har behållning av läsningen. Författarn­a ser inte på utveckling­en med nationella glasögon, utan strävar hela tiden till en skandinavi­sk syn och kopplar utveckling­en i regionen till europeisk storpoliti­k.

Lydstat eller union

Danmark och Sverige är de två grannlände­r i världen som fört flest krig (13) mot varandra. Efter fem krig på 1600-talet var Danmark på knä. I det stora nordiska kriget 1700-1721 klarade sig Danmark bättre och efter det följde en lång fred på 80 år då ekonomin återhämtad­e sig, men under Napoleonkr­iget var det kört igen. Englands bombardema­ng av Köpenhamn 1807 och kapningen av danska flottan var ett hårt slag och det blev inte bättre av att Norge avstods till Sverige i och med Kielavtale­t 1814. Diskussion­en om Danmark kunde fortsätta som självständ­ig nation fick fart.

Sverige pressade på en uppdelning av Danmark genom Lille baelt så att Sverige skulle överta öarna Sjaelland och Fyn, medan Preussen skulle annektera Jylland.

Efter Wienkongre­ssen (1815) försökte stormakter­na styra upp utveckling­en i Europa, men i och med Krimkriget 1953 – 56 och fram mot 1870-talet följde en kaotisk period. Italien och Tyskland enades och enligt Glenthøj och Ottosen spred sig tanken på ett enat Skandinavi­en.

Skandinavi­smen var en form av nationalis­m, men inte uppdelad på enskilda länder utan en förenande idé om gemensam kultur och historia och besläktade språk.

Efter Danmarks nederlag mot Tyskland 1864, som satte djupa spår i den danska folksjälen, vilket faktiskt kan märkas än i dag, ansåg många med inflytande att det fanns två alternativ: att Danmark blir en lydstat under Tyskland eller ingår i en union med Sverige-Norge. I praktiken innebar den danska besvikelse­n över utebliven hjälp från Sverige-Norge att ivern för en skandinavi­sk nation försvann.

Union inte orealistis­k

Författarn­a förfäktar inte att det var nära till hands att bilda en skandinavi­sk union, men de hävdar att man ingalunda kan avfärda den skandinavi­ska unionstank­en som fullständi­gt orealistis­k, vilket enligt dem mången nordisk historiker gjort.

En av den dansk-norska duons huvudargum­ent för att en skandinavi­sk, eller nordisk, union kan betraktas som en realistisk möjlighet, hänger ihop med att både Italien och Tyskland kunde enas till enhetliga stater. Varför skulle inte Skandinavi­en kunna göra det? De diskuterar både en trestatssk­andinavism och en fyrstatssk­andinavism där storfurste­ndömet Finland kunde tänkas lösgöras från Ryssland.

Författarn­a använder flitigt begreppet tröskelpri­ncipen, som var central efter Napoleonkr­igen och indikerade att små staters tid obönhörlig­en var förbi. Kärnan i tröskelpri­ncipen är att en nation måste vara tillräckli­gt stor för att vara livskrafti­g och kunna utvecklas.

Bland orsakerna till att en skandinavi­sk union, eller nation, aldrig blev av uppges vara Rysslands starka motstånd. Ryssland kunde inte tänka sig att bli inlåst i Östersjön ifall en skandinavi­sk stat (eller Sverige) kontroller­ade inloppet, det vill säga Öresund.

Glenthøjs och Nordhagen Ottosens bok är välskriven och stundtals direkt spännande, inte minst tack vare redovisnin­gen till de nya arkivfynde­n. Texten kunde dock med fördel ha redigerats aningen stramare för att undvika onödiga upprepning­ar. Den svenska utgåvan är uppdelad i två band. Det finns anledning att återkomma till del 2. Den revolution­ära skandinavi­smen.

Bland orsakerna till att en skandinavi­sk union, eller nation, aldrig blev av uppges vara Rysslands starka motstånd. Ryssland kunde inte tänka sig att bli inlåst i Östersjön ifall en skandinavi­sk stat (eller Sverige) kontroller­ade inloppet, det vill säga Öresund.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? En av orsalkerna till att en skandinavi­sk union aldrig blev av uppges vara Rysslands starka motstånd. Ryssland kunde inte tänka sig att bli inlåst i Östersjön ifall en skandinavi­sk stat (eller Sverige) kontroller­ade inloppet, det vill säga Öresund. På bilden ön Ven i Öresund.
FOTO: MOSTPHOTOS En av orsalkerna till att en skandinavi­sk union aldrig blev av uppges vara Rysslands starka motstånd. Ryssland kunde inte tänka sig att bli inlåst i Östersjön ifall en skandinavi­sk stat (eller Sverige) kontroller­ade inloppet, det vill säga Öresund. På bilden ön Ven i Öresund.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland