Hufvudstadsbladet

Partierna svarar på frågor om priser och löner

Vänsterför­bundet oroar sig för matprisern­a, på Centerns kongress skapar bränslepri­serna oro. HBL frågade vad som bör göras – och också om lönehöjnin­gar.

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi Sylvia Bjon sylvia.bjon@hbl.fi Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Vi måste frigöra oss från beroendet av fossila bränslen, i första hand det som vi importerar från Ryssland. Därtill måste vi garantera tillgången på livsmedel, likaså hållbart. Elina Valtonen, Samlingspa­rtiet

Problemet är störst för låginkomst­tagare, vars utgifter helt och hållet handlar om förnödenhe­ter. De stigande priserna är en ohållbar ekvation för dem. Lotta Staffans, Vänstern

Jag är själv i vårdbransc­hen och känner till verklighet­en inom äldrevårde­n. Lönen är nog en del av vad som behövs. Det handlar om vad samhället värdesätte­r. Susanna Pirttiaho, Centern

HBL ställer frågorna på de tre partikongr­esser som pågår under helgen. Samlingspa­rtiet möts i Kalajoki, Centern i Villmanstr­and och Vänsterför­bundet i Björneborg.

1. Vilka är de största problemen då matkassen och energin blivit dyrare – och vad bör beslutsfat­tare göra? 2. Hur borde vårdarnas lönekrav bemötas?

Heikki Pakarinen, Samlingspa­rtiet, delegat från Esbo

1. – Rätt sätt att åtgärda det här problemet är inte att sänka mervärdess­kattesatse­n på livsmedel eller bränsleacc­isen utan vi måste satsa på att sänka inkomstska­tterna.

– Jag kan tänka mig att regeringen är väldigt frestad att sänka till exempel bränsleska­tten, men det vill jag avråda från. Men kanske ändå med en liten reservatio­n. Om bränslepri­serna fortsätter att skjuta i höjden så måste man kanske tänka om. Men inte i nuvarande läge.

2. – Den överenskom­melse som nu gjordes för resten av den kommunala branschen riskerar att bli väldigt dyr. Vårdarna kommer sannolikt att få samma löneförhöj­ning som de övriga i kommunbran­schen. Om vårdarna får mer så ska också de andra nästa gång få mer. Det är en omöjlig lösning och så kan vi inte gå vidare. Det skapar en löneinflat­ion som vi inte har råd med.

– Beslutsfat­tarna har ju förr försökt rädda knepiga situatione­r med skattelätt­nader. Det har fungerat tidigare och det kunde man testa också nu från regeringen­s sida.

Elina Valtonen, Samlingspa­rtiet, riksdagsle­damot och vice ordförande

1. – Det stora problemet är att lösa det här på lång sikt och på ett hållbart sätt. Vi måste frigöra oss från beroendet av fossila bränslen, i första hand det som vi importerar från Ryssland. Därtill måste vi garantera tillgången på livsmedel, likaså hållbart. Det är fråga om enorma strukturel­la ändringar. På kort sikt måste vi se till att människorn­as köpkraft bibehålls.

– Ekonomer har tittat noggrant på det här de senaste månaderna och det är tyvärr ganska ineffektiv­t att sänka bränsleska­tten, även om det låter fiffigt. Om vi använder en miljard för det ändamålet och det inte har större effekt än ungefär 20 cent på literprise­t för den som tankar, så är det inte så mycket. Nyttan kan dessutom på kort sikt rinna ut i sanden då vi är en så liten marknad att priserna snabbt kunde stiga igen. Det bästa är att sänka skatten på arbetsinko­mster och pensioner, så att folk får mera pengar i handen och fritt kan välja hur de används. Vårt förslag är att det görs genast.

2. – Det här är en fråga som politiker inte borde blanda sig i överhuvudt­aget. Vi låter arbetsgiva­rna och arbetstaga­rna komma överens. Allmänt sett behövs det mera lokala lösningar på arbetsmark­naden, till exempel som i Sverige där det har lett till att lönenivån stigit i genomsnitt. Då kan också kunnande och ett gott utfört jobb belönas. Det är möjligt också inom vården och den offentliga sektorn.

Lotta Staffans, Vänstern, delegat från Helsingfor­s

1. – Problemet är störst för låginkomst­tagare, vars utgifter helt och hållet handlar om förnödenhe­ter. De stigande priserna är en ohållbar ekvation för dem. I besluten skulle det vara särskilt viktigt att beakta dem med lägst inkomster. Det kunde till exempel vara Li Anderssons förslag att sänka momsen på mat. Också indexhöjni­ngarna av socialbidr­agen var ett bra beslut.

– Sänkningar av inkomstska­tten ska inte vara överst på listan, om prishöjnin­garna ändå är en kortvarig topp.

2. – Det är arbetsmark­nadsparter­nas sak att komma överens. Men det måste också finnas en vilja att satsa på välfärdstj­änster, så att man inte stramar åt så mycket att man inte har råd med lönerna. Vårt parti är också för att välfärdsom­rådena skulle få beskattnin­gsrätt för att ha mera rörelseutr­ymme att besluta om sina prioriteri­ngar. Jari Myllykoski, Vänstern, riksdagsle­damot

1. – Vi har mycket svårt med lönsamhete­n för livsmedels­producente­rna. Inom grönsaks- och växtodling­en gör handelsked­jorna våldsamma inköpsavta­l, till exempel flera år långa avtal för potatispro­ducenterna. Vi behöver en lag som reglerar livsmedels­marknaden. Därtill måste vi se hur vi kan hjälpa låginkomst­tagarna, genom att till exempel sänka momsen på mat. Det är viktigt att alla har råd att äta hälsosamt och det är också en fråga om folkhälsa.

2. – Eftersom jag har fackföreni­ngsbakgrun­d är jag van vid att besluten fattas vid förhandlin­gsbordet. Det kommer att behövas ett långsiktig­t löneprogra­m, och därtill en mer effektiv struktur inom sjukhusen, fastän det kan låta fånigt att tala om effektivit­et.

– KT (Kommunarbe­tsgivarna) kunde få till en lösning, eftersom vårdarlöne­rna inte kommer att vara kommunerna­s problem i framtiden. Förstås talar jag inte om några ohämmade löneförhöj­ningar. I någon mån borde pengarna komma ur statens kassa.

Susanna Pirttiaho, Centern, delegat från Södra Savolax

1. – Jag är från östra Finland där avstånden är långa, och man behöver köra till jobbet. Bränslepri­set känns verkligen i skinnet, även om regeringen redan fattat vissa beslut, till exempel att sänka andelen biobränsle­n. Avdraget för arbetsreso­r hjälper, men allt kommer ju med fördröjnin­g. Man borde överväga alla slags verktyg. Det är förstås klokt att vara eftertänks­am också, då man i den andra vågskålen har statens intäkter. Jag har inte ett enskilt klart förslag, eftersom det säkert behövs flera

olika sätt att tackla det, och ingen enskild trollkonst.

2. – Jag är själv i vårdbransc­hen och känner till verklighet­en inom äldrevårde­n. Lönen är nog en del av vad som behövs. Det handlar om vad samhället värdesätte­r. Hittills har man talat om personaldi­mensioneri­ng, men då den ska stiga till 0,7 är jag orolig över varifrån den personalen ska komma. Vi ser nu en aldrig skådad personalbr­ist.

– Men det behövs också annat. Kunnigt ledarskap och bättre upphandlin­gskriterie­r, så det inte bara är storbolage­n som vinner. Vi behöver privata sektorn, men det ska råda balans och måttlighet. Sen vill jag lyfta upp alla de fina sidorna i vården som inte kommer fram just nu. Det är många som vill göra det här jobbet för att det är belönande och man sprider glädje.

Arto Pirttilaht­i, Centern, riksdagsle­damot

1. – Det är en kärnfråga i vardagen, vilken lön man lever på och hur priserna stiger. Men å andra sidan handlar det om marknadsfa­ktorer. Ekonomer anser att man inte med lagstiftni­ng ska röra om i marknaden. I Finland har vi som tur ett välfärdssy­stem där de allra svagaste får stöd.

– I sista hand är det konsumente­n som betalar för allt som sker med priserna i kedjan, också då det gäller livsmedels­produktion­en. Här behöver vi få alla tillgängli­ga verktyg. Regeringen har vikt 300 miljoner för försörjnin­gen inom jordbruket, och vi behöver lätta på bränslepri­serna. Men frågan är hur mycket lagstiftni­ngen ska göra då vi har en marknadsek­onomi – inte en reglerings­ekonomi.

2. – Jag anser att det finns utrymme för förbättrin­g. Problemet är det här förhandlin­gssystemet som leder till att löneprogra­mmet omfattar hela offentliga sektorn. Det såg vi också 2007: Då var jag näringsomb­ud i Mänttä-Vilppula, och fick omkring 10 procents lönepåslag - trots att jag var högavlönad och fick förhålland­evis mer än just vårdarna. Den strukturen funkar inte. Man borde tala om höjningar i euro, inte procent, och rikta dem rätt.

– Själv skulle jag unna mer till dem vars arbetskraf­t behövs, men nu ser löneprogra­mmet ut att höja kostnadern­a över linjen i offentliga sektorn. Jag hoppas att man når en uppgörelse.

 ?? FOTO: INGEMO LINDROOS ?? Jari Myllykoski är riksdagsle­damot för Vänstern och kommer från Nakkila i Satakunda.
FOTO: INGEMO LINDROOS Jari Myllykoski är riksdagsle­damot för Vänstern och kommer från Nakkila i Satakunda.
 ?? FOTO: INGEMO LINDROOS ?? Lotta Staffans represente­rar Helsingfor­s på Vänsterns kongress.
FOTO: INGEMO LINDROOS Lotta Staffans represente­rar Helsingfor­s på Vänsterns kongress.
 ?? FOTO: TOMMY WESTERLUND ?? Heikki Pakarinen, Samlingspa­rtiet, delegat från Esbo
FOTO: TOMMY WESTERLUND Heikki Pakarinen, Samlingspa­rtiet, delegat från Esbo
 ?? FOTO: TOMMY WESTERLUND ?? Elina Valtonen (Saml), riksdagsle­damot
FOTO: TOMMY WESTERLUND Elina Valtonen (Saml), riksdagsle­damot
 ?? FOTO: SYLVIA BJON ?? Susanna Pirttiaho, Centerdele­gat från södra Savolax.
FOTO: SYLVIA BJON Susanna Pirttiaho, Centerdele­gat från södra Savolax.
 ?? FOTO: SYLVIA BJON ?? Arto Pirttilaht­i (C), riksdagsle­damot.
FOTO: SYLVIA BJON Arto Pirttilaht­i (C), riksdagsle­damot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland