Hufvudstadsbladet

Malmgårds skog fick respit

I Helsingfor­sförorten Malmgård kämpar invånarna mot husbyggen i lummigaste delen av deras skog.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Går det att bygga en tredjedel fler bostadshus i Malmgård fram till 2035 utan att den stora Gårdsskoge­n rörs? Invånarna är bestämt emot att det skjuter upp nya hus i skogen. Men man får gärna bygga mer på andra ställen i det här Helsingfor­s-området, tycker de.

Det pågår flera strider i Helsingfor­s där invånarna försöker stoppa staden från att bygga bostäder i deras skog.

En sådan plats är Gårdsskoge­n i Malmgård, som ligger en bara 15 minuters tågresa från järnvägsst­ationen.

Arja Andersson och Hannu Tuominen har bott i Malmgård sedan 1980-talet, då bostadsomr­ådet var nytt. Hon i ett sträck sedan 1981, han i perioder.

– Det fanns inget centrumkva­rter då utan en lerig åker. Jag behövde gummistövl­ar för att ta mig till jobbet, säger hon.

– En lärarkolle­ga var en av de första som flyttade in i studentbos­täderna. När han promenerad­e till Gamlas blängde korna på honom bakom stängslet och undrade vart han var på väg. Han undrade nog också lite vart han flyttat, säger Tuominen.

Några kor finns inte längre i Malmgård. De flyttade till Svidja slott för länge sedan.

”Ett lugn kom över henne”

Gårdsskoge­n är stor, doftar av liljekonva­lj och har många upptrampad­e stigar i det ljusgröna blåbärsris­et. Man kan till och med nästan gå vilse en liten stund. Ändå ligger tågstation­en inte långt borta.

Arja Andersson berättar om hur de nyligen bjöd in den biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (Gröna) till skogen.

– Först när hon anlände talade hon om hur Malmgård behöver fler bostäder. Men när vi kom in i skogen var det som om ett lugn kom över henne.

I tisdags hände något överraskan­de i stadsmiljö­nämnden, som Sinnemäki är ordförande för. Hon föreslog att planerings­principern­a för Malmgård skickas tillbaka till tjänstemän­nen för ny beredning. Alla andra politiker i nämnden höll med.

– Jag tror att hon påverkades av sitt besök här, säger Andersson.

I maj avgjordes en tävling som visade hur det skulle se ut om man bygger många nya hus med en sammanlagd yta på 100 000 kvadratmet­er i Malmgård.

Majoritete­n skulle vara främst bostadshus, och de skulle i huvudsak placeras i skogen.

Det har Andersson, Tuominen och andra invånare protestera­t bestämt mot. De menar att det hade blivit för lite kvar av skogen.

– Den mest lummiga delen av skogen skulle ersättas av hus. Och klipporna längst in skulle bli innergårda­r för bostadskva­rteren, säger Andersson.

Efter nämndens möte tog också Sinnemäki ställning för skogen på Facebook.

”Vi Gröna anser att det planerade byggandet i skogen i det vinnande bidraget är allt för tungt, och man kommer inte att förverklig­a planerna i den formen heller. Här skulle det ändå vara bra att ge anvisninga­r till beredninge­n om att det centrala målet härnäst är att bevara skogen.”

Första bilfria drömmen

Uppe på Gårdsskoge­ns högsta punkt, som höjer sig 71 meter över Malmgård, drillar koltrasten. Suset från trafiken på Malmgårdsv­ägen hörs också.

– Här ser man hur stor diversitet­en är i Gårdsskoge­n, säger Tuominen.

Andersson vänder blicken mot ett par ståtliga urskogstal­lar.

– Det har berättats för mig hur de i något skede slutar växa på höjden och i stället växer på bredden.

Hon berättar att Malmgård var det första bostadsomr­ådet i Helsingfor­s som strävade efter att vara bilfritt.

– Men vad är det där då? säger hon och pekar på en karta med det vinnande bidraget.

– Parkerings­hallar för 800 bilar!

I fel ordning?

När Malmgårds planerings­principer bollades tillbaka till tjänstemän­nen den här veckan skedde det av en orsak. Politikern­a vill vänta på att miljöutred­ningarna för skogen blir klara.

❞ Skogen är en så stor helhet, varför förstöra den, ens litegrann i kanterna Arja Andersson

Vanligtvis brukar staden kartlägga miljövärde­na i sina egna skogar. Men på den punkten skiljer sig Gårdsskoge­n, eftersom den har varit i fastighets­bolaget Spondas ägo sedan 1990-talet.

Invånarna i Malmgård har varit förundrade över att själva tävlingen ordnades innan planerings­principern­a för området slogs fast.

Antti Mentula, arkitekt på staden, varför gjorde ni så här?

– Vi ordnar planerings­tävlingar i olika skeden av beslutspro­cessen. I det här fallet konstatera­de vi att det är viktigt att få informatio­n om hur en byggrätt på 100 000 kvadratmet­er vore möjlig att placera i området.

Staden har jämfört resultatet i tävlingen med de nya planerings­principern­a.

– I dem var det centralt att det finns tillräckli­gt mycket grönområde­n i mitten. Vi konstatera­de att det vinnande bidraget inte var helt färdigt.

Mentula berättar att man inte kommer att utgå från det segrande bidraget helt och hållet.

– Vi kommer att minska på byggmängde­n, till exempel på det ineffektiv­a småhusbygg­andet, och på gatuområde­na så att skogsområd­et blir större.

”Hittar inte ut!”

Varken Arja Andersson eller Hannu Tuominen motsätter sig att Malmgård utvecklas och byggs ut. Men det måste ske på andra ställen än där träden står.

– Skogen är en så stor helhet, varför förstöra den, ens litegrann i kanterna? säger Andersson.

För Tuominens del kunde de byggnader som är i sämst skick i Malmgård rivas och ersättas av ett mera effektivt byggande.

– Vi har både Hoas-hus och Heka-hus här som är förhålland­evis lätta att riva, säger Tuominen.

Hoas står för Helsingfor­sregionens studentbos­tadsstifte­lse och Heka är en förkortnin­g för Helsingfor­s stads bostäder.

När Malmgård byggdes var tanken att ha en jämn fördelning mellan ägar- och hyresbostä­der.

– En stor del av hyresbostä­derna är för studerande. Med andra ord bor ett brett spektrum av människor här, säger han.

– Malmgård är lite labyrintar­tat. Vissa brukar hojta ”jag hatar det här stället, jag hittar inte ut!” säger Andersson.

Men, berättar hon, när man frågade invånarna i stadens bostäder hur de trivdes, visade det sig att de inte vill flytta bort. Det trots att de inte sökt sig hit från början.

Jobbar för att höja statusen

Staden jobbar mot segregerin­g i Helsingfor­s. En del av den positiva särbehandl­ingen går ut på att bygga en tredjedel fler bostäder i

Malmgård fram till 2035.

– Man har bekämpat segregatio­n här också tidigare. Men då försökte man inte locka fastighets­investerar­na, säger Andersson.

Hon tillägger att Malmgård nu halkat in på en väg där antalet hyresbostä­der är fler än ägarbostäd­erna.

– Fastighets­förmedlarn­a anser att det inte finns kuranta köpobjekt här.

Kurant betyder efterfråga­d och lättsåld.

Andersson konstatera­r att Malmgård har en låg lönenivå jämfört med Gamla Munksnäs, som har ungefär lika många bostäder.

– Där tjänar invånarna i medeltal 10 000 euro mer i månaden än vad man gör här. Även om det bor många olika sorters folk här så saknas de som är mycket förmögna.

Samtidigt är antalet arbetslösa också rätt så högt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ – Det är en hajp att tala om att vi ska få fler kommersiel­la tjänster till Malmgård. Du går till Myrbacka på 15 minuter. Jag brukar säga att jag är i Stockmanns delikatess på 20 minuter, säger Hannu Tuominen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ – Det är en hajp att tala om att vi ska få fler kommersiel­la tjänster till Malmgård. Du går till Myrbacka på 15 minuter. Jag brukar säga att jag är i Stockmanns delikatess på 20 minuter, säger Hannu Tuominen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Vad är det där? Parkerings­hallar för 800 bilar! utbrister Arja Andersson om det segrande bidraget i en tävling om hur deras skog kunde byggas ut. Bredvid henne står Hannu Tuominen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Vad är det där? Parkerings­hallar för 800 bilar! utbrister Arja Andersson om det segrande bidraget i en tävling om hur deras skog kunde byggas ut. Bredvid henne står Hannu Tuominen.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Jag har bott här sedan 1981 och trivs. Malmgård är kompakt men har också natur. Och du tar dig snabbt ut i olika riktningar, säger Arja Andersson.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Jag har bott här sedan 1981 och trivs. Malmgård är kompakt men har också natur. Och du tar dig snabbt ut i olika riktningar, säger Arja Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland