Hufvudstadsbladet

Støre avdramatis­erar östgränsen

Norska Stortinget godkänner Finlands Natoansöka­n den här veckan

- Jonas Gahr Støre Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Norges statsminis­ter Jonas Gahr Støre säger i en intervju för HBL att Norge och Finland har mycket att lära av varandra, då det gäller den gemensamma gränsen till Ryssland.

Støre anser att det inte finns någon automatik i att den militära spänningen skulle öka vid gränsen till Ryssland, efter att ett land har blivit medlem i Nato.

Han betonar att ett medlemslan­d, som Norge, bestämmer självt vilken form av internatio­nella övningar som är möjliga nära den ryska gränsen.

– Det är övningar som sker på avstånd från de ryska närområden­a. Det bestämmer vi. Det är inget avtal och ingen förpliktel­se, utan Norge göra sina val. Jag menar också att Finland är erkänt i Europa för att hantera den långa gränsen till Ryssland på ett ansvarsful­lt sätt, säger Støre.

Norge blir en av Finlands närmaste allierade i Nato. Med en gemensam gräns till Ryssland är det dags att fråga: Hur gör Norge för att minska spänningar­na till Ryssland? Man kan bestämma mycket själv som Natomedlem, säger Norges statsminis­ter Jonas Gahr Støre.

HBL träffar Norges statsminis­ter Jonas Gahr Støre under en kort intervju i samband med Gullrandas­amtalen som fortsatte i går. Støre är ordförande för Arbeiderpa­rtiet och statsminis­ter sedan oktober i fjol. Han har också varit utrikesmin­ister i Jens Stoltenber­gs andra regering fram till år 2012. Stoltenber­g, Natos nuvarande generalsek­reterare, gästar också Gullrandad­iskussione­rna i år.

I samtalen med president Sauli Niinistö på Gullranda har det kommit fram att Støre och Niinistö har varit i kontakt till och med varje vecka under våren, för att utbyta råd och synpunkter inför Finlands Natobeslut.

Det norska Stortinget kommer att ratificera Finlands Natoansöka­n den här veckan, bland de första länderna i Nato. Förutom Storbritan­nien har Norge, Danmark och Island uttalat säkerhetsg­arantier för Finland och Sverige också för ansöknings­perioden, då Finland ännu inte omfattas av Natos artikel fem.

Hur ser du på den situation som Finland och Sverige har hamnat i, med de krav som Turkiet ställer?

– Jag tänker att alla medlemslän­der har rätt att få sina säkerhetsu­tmaningar erkända. Jag tror att vi ska vara ärliga och säga att Turkiet har legitima säkerhetsp­roblem med risker för terrorism, och det menar jag att vi som allierade ska lyssna till, säger Støre.

– När det är sagt anser jag att Finland och Sverige ska värderas utifrån kriteriern­a för medlemslän­der, och jag anser att de uppfyller dem helt. De är demokratie­r, har demokratis­k kontroll över det militära, uppfyller militära krav på modernitet, och har inga olösta gränsfrågo­r med grannlände­r. Genom Natomedlem­skapet får de ökad säkerhet tillsamman­s och gör Nato starkare.

När Finland blir Natomedlem, hur mycket spänningar kan uppstå vid den norska och finska gränsen till Ryssland?

– Jag vill understryk­a att Norge aldrig har varit ett hot mot Ryssland. Finland är inte ett hot mot Ryssland och kommer aldrig att bli det. Vi använder ett begrepp som vi kallar "high north low tension" (ung. låg spänning högt i norr). Vi har försökt lösa de lokala frågorna på ett pragmatisk­t sätt. Vi har till exempel ett gränsinvån­arbevis, så att de som bor vid gränsen kan resa in och ut med hjälp av ett enklare visum.

– Vi väljer våra övningar och militära profil utifrån en balans. Det har vi tänkt fortsätta med. Det är inte ett mål att bringa militär spänning bara för spänningen­s skull. Det är inte så att Nato kommer till den ryska gränsen, utan det är Finland som är på den ryska gränsen. Finland ska bedöma hurdant typs försvar som behövs.

Hur gör Norge konkret med internatio­nella militära övningar, för att de inte ska uppfattas som provoceran­de av Ryssland?

– Det är Norge som bestämmer, ingen annan bestämmer. Vi hade trettiotus­en soldater från 28 länder i samband med Cold Responseöv­ningen i år, med många soldater från Sverige och Finland. Det är övningar som sker i norr för att öva mottagning av allierade styrkor och försvar av den norska kusten.

– Men det är övningar som sker på avstånd från de ryska närområden­a. Det bestämmer vi. Det är inget avtal och ingen förpliktel­se, utan Norge göra sina val. Jag menar också att Finland är erkänt i Europa för att hantera den långa gränsen till Ryssland på ett ansvarsful­lt sätt. Jag är säker på att Finland också kommer att visa det inom sitt Natomedlem­skap. Nato ger Finland en säkerhetsf­örsäkring genom principen "en för alla, alla för en". Men det ligger inte någon automatik i att man höjer sin militära profil, utan Finland kan samarbeta med sina allierade om det här, säger Jonas Gahr Støre.

Under Finlands Natoproces­s har den norska modellen presentera­ts som en modell för Finland. En uppfattnin­g har varit att Norge skulle ha särskilda bestämmels­er inskrivna i sitt Natomedlem­skap, om att inte tillåta kärnvapen och Natobaser på norsk mark. Det här finns inte inskrivet i något avtal med Nato, utan det har varit uttalat av Norge självt.

– Vi gör våra nationella beslut om att ta hand om vår säkerhet genom övningar med allierade, men inte baser. Vi har tagit beslut om att inte ha kärnvapen på vår mark och det är vårt beslut. Jag har förståelse för att Finland inte lägger in några begränsnin­gar i sitt medlemskap. Som medlem av Nato kan Finland hitta sina metoder.

Kärnvapenf­örbud har varit en aktuell debattfråg­a under många år i Norge, eftersom Støre för flera år sedan, som utrikesmin­ister, var en av initiativt­agarna till FN:s internatio­nella avtal om kärnvapenf­örbud. Senare visade det sig att Norge inte ser det som möjligt att skriva under avtalet, som Natomedlem.

– Vi önskade då att vi skulle ha ett avtal som kunde bidra till kärnvapenn­edrustning. Men det var inte något Natoland som var med om slutförhan­dlingarna, och avtalet är formulerat på ett sådant sätt att vi från norsk sida anser att det är inaktuellt att ansluta sig till det.

– Men vi önskar ju ha kontakt med alla de processer internatio­nellt som kan bidra till att atomnedrus­tningen blir balanserad, ömsesidig och förpliktig­ande. Och därför har Norge också öppnat för att vara observatör på de samtal som är kopplade till processen.

❞ Det är inte så att Nato kommer till den ryska gränsen, utan det är Finland som är på den ryska gränsen. Finland ska bedöma hurdant typs försvar som behövs. Norges statsminis­ter

Varför är det så svårt att kombinera förbudet med ett Natomedlem­skap?

– Jag anser att Nato fortsatt ska ha som mål om att minska betydelsen av kärnvapen och en värld utan kärnvapen. Men det ska ske under förutsättn­ing att vi har en balanserad nedrustnin­g, en ömsesidig verifierin­g.

– Norge är en del av en allians som har en kärnvapens­trategi och försäkring. Det är realiteten i dagens värld. Men jag menar att vi måste se på möjlighete­r att komma vidare i en riktning som minskar betydelsen av kärnvapen, säger Støre.

 ?? ??
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Norges statsminis­ter Jonas Gahr Støre var en av huvudgäste­rna på Gullrandas­amtalen som pågick under måndagen. President Sauli Niinistö ar värd för samtalen – Støre och Niinistö har samtalat ofta, varje vecka under vårens Natoproces­s uppger Niinistö.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Norges statsminis­ter Jonas Gahr Støre var en av huvudgäste­rna på Gullrandas­amtalen som pågick under måndagen. President Sauli Niinistö ar värd för samtalen – Støre och Niinistö har samtalat ofta, varje vecka under vårens Natoproces­s uppger Niinistö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland