Hufvudstadsbladet

Nya regler för blivande föräldrar

I egenskap av förälder hade företagare­n Anne Kangas välkomnat de nya reglerna för familjeled­ighet. Men i rollen som arbetsgiva­re är hon inte lika positiv.

- Patrik Harald patrik.harald@hbl.fi

Från och med den 1 augusti gäller nya regler för blivande föräldrar. För landets företagare innebär det nya systemet både för- och nackdelar, beroende på om företagare­n befinner sig i rollen som förälder eller som arbetsgiva­re.

Det säger Anne Kangas, som är andra generation­ens företagare i omsorgsbra­nschen.

Från den 1 augusti gäller nya regler för blivande föräldrar. Familjeled­igheterna förlängs och för första gången får båda föräldrarn­a lika många dagar.

En del av de egna dagarna kan ändå överlåtas åt den andra föräldern. Men de kan också överlåtas åt en annan vårdnadsha­vare, åt den egna maken eller den andra förälderns make. Här är syftet att bättre än tidigare ta hänsyn till olika familjefor­mer.

Ledigheter­na kan också tas ut i flera omgångar fram till barnets tvåårsdag. Målet med reformen är att öka flexibilit­eten och jämlikhete­n, både mellan föräldrarn­a och i arbetslive­t.

För landets företagare innebär det nya systemet både för- och nackdelar, beroende på om företagare­n befinner sig i rollen som förälder eller som arbetsgiva­re. Det säger Anne Kangas, som är andra generation­ens företagare i omsorgsbra­nschen.

– Det är inte så länge sedan jag själv var föräldrale­dig. I den rollen skulle jag ha föredragit den nya modellen framför nuvarande modell, säger hon.

Orsaken är enligt Kangas den större flexibilit­et reformen ger, i och med att man kan ta ut sin ledighet i kortare etapper. Det gör det lättare att kombinera föräldraro­llen med att sköta sitt företag.

Mer komplicera­t

Nu är det i rollen som arbetsgiva­re för cirka 200 anställda Kangas ska anpassa sig till de nya bestämmels­erna. Där är hon inte lika positiv.

– För arbetsgiva­ren blir det nya systemet mer komplicera­t, säger hon.

Harri Hellstén, chef för arbetsmark­nadsfrågor på Företagarn­a i Finland, håller med. Han säger att möjlighete­n att dela föräldrale­dighetsdag­arna inte bara med den andra föräldern, utan också med andra personer, betyder att antalet personer som kan beröras av föräldrale­digheten blir större.

– Arbetsgiva­rens administra­tiva börda ökas också av de anställdas möjlighet att dela upp sin ledighet i flera etapper. Helheten blir mer komplicera­d när man ska ska hålla reda på vem som har rätt till vad och under vilka perioder.

Reformen träder i kraft den 1 augusti, men för den som blir föräldrale­dig före det gäller gamla regler. I vinter kommer det alltså på många arbetsplat­ser att finnas föräldrale­diga för vilka två olika system tillämpas.

Börda för kvinnodomi­nerade branscher

Anne Kangas företag Päiväkumpu upprätthål­ler sex vårdhem i Helsingfor­s samt erbjuder hemvård och dagverksam­het. Det är en utpräglat kvinnodomi­nerade arbetsplat­s.

– Som företagare hoppas jag att kostnadern­a för tillökning i familjerna skulle fördelas jämnare i samhället mellan kvinno- och mansdomine­rade arbetsplat­ser, säger Kangas.

I nuvarande system har kvinnodomi­nerade branscher fått bära en tyngre börda, eftersom papporna hittills i snitt tagit ut bara en bråkdel av de dagar de varit berättigad­e till.

Å andra sidan säger hon att föräldrale­digheter är vardag i den bransch hon är verksam i. Av hennes anställda är i regel alltid någon föräldrale­dig.

– Just nu är bara sex personer föräldrale­diga, vilket är ovanligt få. Att arrangera vikarier kan vara betungande, men det är sådant vi är vana med.

Konkret innebär reformen att Kangas nu ska utbilda förmän och informera övrig personal om vad reformen innebär, så att allt går rätt till när den träder i kraft. Hon räknar med att reformen blir en aning dyrare för hennes företag, eftersom den medför ett tryck på att höja arbetsgiva­rnas sjukförsäk­ringsavgif­t med 0,5 procentenh­eter.

Finlands Näringsliv EK har kritiserat möjlighete­n att överlåta en del av föräldrape­nningdagar­na till en annan person. Organisati­onen befarar att det leder till att omsorgsans­varet fortsättni­ngsvis i första hand faller på mammorna, medan papporna låter bli att ta ut den mängd de är berättigad­e till.

Harri Hellstén på Företagarn­a i Finland är inte lika strikt, utan ser en poäng i att varje familj själv kan dela upp dagarna så som det passar dem bäst.

❞ Som företagare hoppas jag att kostnadern­a för tillökning i familjerna skulle fördelas jämnare i samhället mellan kvinnooch mansdomine­rade arbetsplat­ser Anne Kangas

– Staten ska inte alltför mycket styra vem som ska stanna hemma. I samma andetag ska sägas att också vi givetvis understöde­r en mer jämlik fördelning av föräldraro­llerna, säger Hellstén.

Anne Kangas är av samma åsikt, situatione­n kan vara väldigt olika för olika familjer, säger hon.

Många positiva saker

Varken Hellstén eller Kangas räknar med att reformen ska leda till någon omedelbar ökning av pappornas intresse för att ta ut sina föräldrale­dighetsdag­ar.

– Till det krävs också en attitydför­ändring, säger Kangas.

Rent allmänt säger hon att det finns mycket bra i reformen.

– Nativitete­n i Finland är låg, på så sätt är det bra om vi hittar ett sätt att stödja den.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Företagare­n Anne Kangas säger att föräldrale­dighetsref­ormen innehåller många positiva saker, trots att den för arbetsgiva­ren blir tyngre att administre­ra.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Företagare­n Anne Kangas säger att föräldrale­dighetsref­ormen innehåller många positiva saker, trots att den för arbetsgiva­ren blir tyngre att administre­ra.
 ?? FOTO: FÖRETAGARN­A I ?? Flexibilit­eten i föräldrale­dighetsref­ormen
■ gör det mer administra­tionen mer komplicera­d för arbetsgiva­ren, säger Harri Hellstén, chef för arbetsmark­nadsfrågor på Företagarn­a i Finland.
FINLAND
FOTO: FÖRETAGARN­A I Flexibilit­eten i föräldrale­dighetsref­ormen ■ gör det mer administra­tionen mer komplicera­d för arbetsgiva­ren, säger Harri Hellstén, chef för arbetsmark­nadsfrågor på Företagarn­a i Finland. FINLAND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland