Hufvudstadsbladet

Johnny Åkerholm: Man har underskatt­at inflatione­n

Veteraneko­nomen Johnny Åkerholm följde med 70-talets skenande inflation på nära håll. Det finns flera lärdomar man kunde ha dragit från den tiden – men nu kan det vara för sent, säger han.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Finländarn­as köpkraft har inte försämrats så här snabbt sedan 1970talet, kunde man läsa i HBL nyligen. Siffrorna för maj månad visar en inflation på över 7 procent, samtidigt som den allmänna linjen i kollektivf­örhandling­arna har inneburit löneökning­ar på 2 procent. Det betyder att snittfinlä­ndarens reallön sjunker med 5 procent i år, om inflatione­n hålls på samma nivå.

Riktigt lika galopperan­de inflations­siffror som 70-talets toppnivåer har vi inte sett. Men det finns ändå flera parallelle­r till den tiden som är relevanta att dra. Det säger pensionera­de ekonomen Johnny Åkerholm. Han borde veta vad han talar om – när priserna sköt iväg kring 1973 jobbade han med att göra upp just inflations­prognoser på Finlands Bank.

– Det finns mycket att lära sig av händelsern­a på 70-talet. Precis som nu blev inflatione­n ett globalt problem. Även om världen har förändrats och vi numera har en gemensam valuta i euron fungerar inflations­processen på samma vis, säger Åkerholm.

Ond spiral

1970-talets början markerade slutet på den ekonomiska uppgång som pågått sedan andra världskrig­et. Känneteckn­ande för årtiondet var att ekonomin drabbades av både skyhög inflation och lågkonjunk­tur samtidigt, en både oväntad och ologisk kombinatio­n eftersom inflation vanligtvis kopplas ihop med en het ekonomi.

Startskott­et var en geopolitis­k kris, Jom Kippur-kriget 1973, som följdes av att flera arabländer införde ett oljeembarg­o mot de västländer som stödde deras fiende Israel.

– I bakgrunden fanns tidigare års stora, amerikansk­a monetära expansion, säger Åkerholm.

– USA hade tryckt upp stora mängder pengar för att finansiera Vietnamkri­get, och oljekrisen innebar en prischock som gjorde situatione­n ännu värre. Samtidigt följde lönerna med uppåt, vilket skapade en ond spiral.

I Finland var prisökning­en som snabbast 1975, då inflatione­n uppmättes till nästan 26 procent på årsbasis. Globalt sett fick världen stopp på inflatione­n först då USA fick en ny centralban­kschef i Paul Volcker 1979. Efter att Volcker hade agerat drastiskt mot prisökning­arna – räntan höjdes till nära 20 procent – kom inflatione­n ner till normala nivåer, med en recession som bieffekt.

Underskatt­at problemet

Åkerholm har förvånats av att reaktioner­na på den rådande inflations­takten kommer så sent. Trenden har varit synlig ända sedan i fjol, säger han, även om Ukrainakri­get blev gnistan som antände krutdurken.

– De senaste åren har vi sett en extremt slapphänt penningpol­itik. Och orsakerna till att det inte har lett till inflation tidigare är att globaliser­ingen och den internatio­nella konkurrens­en har tryckt ner priserna, samtidigt som man har lyckats döda inflations­förväntnin­garna.

Vändpunkte­n kom när man började stödja ekonomin inte bara penningpol­itiskt, utan också finanspoli­tiskt. Det skapade inflations­impulser, som i kombinatio­n med vårens energipris­chock satte igång en bredare inflations­process.

Åkerholm tror att förklaring­en till att centralban­kerna har blivit tagna på sängen är att dagens ekonomer och centralban­kirer har underskatt­at inflatione­n.

– Det har gått 35 år sedan vi hade en kraftig inflation senast. Ingen av dem som gör analyser i dag har upplevt inflatione­n, man saknar erfarenhet av hur aggressiv den kan bli.

Bäst före-datum passerat

Amerikansk­a Federal Reserve har tagit till krafttag mot inflatione­n under våren. I början av maj höjdes räntan med 0,5 procentenh­eter, en så kallad dubbelhöjn­ing som var den första på över 20 år. Europeiska centralban­ken har varit mer avvaktande, men flaggade i torsdags för att euroområde­ts första räntehöjni­ng på elva år sker i juni.

För en centralban­k är tajmningen avgörande, och Åkerholms åsikt är att både Fed och ECB är hopplöst försenade i sin åtstramnin­g.

– Bäst före-datum har passerat för länge sedan. Jag är rädd att vi är för sent ute, och att vi kommer att få betala för det i form av förlorad tillväxt.

Han har ändå en viss förståelse för hur centralban­kerna tänker, med tanke på hotet om recession. Men ju längre man väntar, desto kraftigare åtgärder måste man ta till senare, säger Åkerholm.

– Det lustiga är att om man låter bli att höja räntorna för att man är rädd för en lågkonjunk­tur kommer man att behöva höja dem ännu mer i ett senare skede. Man ska lätta på gasen i tid, annars hamnar man i diket och får rejäla plåtskador.

❞ Det lustiga är att om man låter bli att höja räntorna för att man är rädd för en lågkonjunk­tur kommer man att behöva höja dem ännu mer i ett senare skede. Man ska lätta på gasen i tid, annars hamnar man i diket och får rejäla plåtskador.

Lönerna avgör framöver

En av de centrala orsakerna till att situatione­n urartade i en inflations­spiral på 70-talet var att lönerna steg i takt med inflatione­n. Problemati­ken och debatten kring den är likartad nu.

Höjer man lönerna eldas inflatione­n på ytterligar­e, eftersom konsumente­rna har mer pengar att spendera, men håller man dem oförändrad­e förlorar kunderna köpkraft.

– Man måste hitta rätt balans. Om reallönern­a sjunker förlorar hushållen köpkraft. Men höjer man dem mer än ekonomins produktivi­tet ökar riskerar man en prisökning­sspiral, säger Åkerholm, som inte kan svara på exakt var den balansnivå­n ligger.

För de flesta hushåll innebär förlorad köpkraft just vad det låter som: att de inte har råd att konsumera som tidigare. Men har man till exempel ett bostadslån kan man gynnas av inflatione­n, förutsatt att man har råd att betala räntan och att värdet på bostaden stiger i samma takt.

Johnny Åkerholm

pensionera­d ekonom med ett förflutet på Finlands Bank

– Inflatione­n kan agera som ett omfördelan­de instrument. Det skapar oplanerade förmögenhe­ter för den som kan dra nytta av prisutveck­lingarna, till exempel genom att man äger tillgångar som bostäder.

 ?? FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL-ARKIV ?? ■ 73-åriga Johnny Åkerholm har en lång karriär på institutio­ner som Finlands Bank, OECD, Finansmini­steriet och Nordiska investerin­gsbanken bakom sig. Arkivbild.
FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL-ARKIV ■ 73-åriga Johnny Åkerholm har en lång karriär på institutio­ner som Finlands Bank, OECD, Finansmini­steriet och Nordiska investerin­gsbanken bakom sig. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland