Hufvudstadsbladet

Knivhuggni­ngen i Ingå: 16-åring misstänkt

Polisen misstänker nu även dråpförsök i fallet med knivhuggni­ngen av en 15-åring i Ingå i påskas.

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

Det var vid tiotiden på skärtorsda­gskvällen som larmet kom till Ingå. En 15-årig pojke hade knivhuggit­s nära S-market i kommunens centrum.

Två 16-åringar och en person under 15 år är misstänkta i fallet. 15-åringen är inte straffrätt­sligt ansvarig. För de två övriga väntar åtalsprövn­ing.

Kriminalko­mmissarie Mats Sjöholm vid polisen i västra Nyland räknar med att förundersö­kningen klar under sommaren. Ännu återstår några förhör, berättar han.

Till en början var brottsrubr­iceringen i fallet försök till grovt rån. Nu har också dråpförsök lagts till. Det är 16-åringen som högg 15åringen som är misstänkt för detta.

– Det här är på grund av var kniven träffade, i övre kroppen. Det fanns en konkret fara att det kunde gå riktigt illa, säger Sjöholm.

15-åringen hade ändå tur, och kunde komma hem från Barnsjukhu­set redan under helgen.

Ville stjäla märkesväsk­a

Motivet verkar enligt Mats Sjöholm ha varit att de tre ville komma åt den märkesväsk­a som 15-åringen bar. Den delen av gärningen har sannolikt varit planerad.

– Situatione­n spårade ur, säger han om knivhuggni­ngen.

Åtminstone en av de misstänkta och offret känner varandra från tidigare. Sjöholm vill inte kommentera om alla är ortsbor, med hänvisning till att Ingå är en liten kommun och de inblandade lätt kan identifier­as.

Att en sådan här gärning inträffade just i Ingå ser Sjöholm som en slump. Han uppfattar inte att det skulle vara särskilt oroligt i kommunen.

Samtidigt säger Sjöholm att det överlag har blivit vanligare att unga bär kniv.

– Ofta är motivering­en att man vill skydda sig själva. Förr eller senare kan det då hända någonting allvarligt.

Allmänt sätt märker polisen också av en oro hos många unga enligt honom.

Färska siffror från Statistikc­entralen visar till exempel att andelen unga under 15 år som misstänks för misshandel­sbrott ökade med närmare en fjärdedel från år 2020 till 2021.

Ökningen har fortgått så gott som hela 2000-talet. Den långsiktib­lir ga trenden har varit den motsatta vad gäller åldersgrup­perna 15–17 år och 18–20 år. De senaste åren har det ändå skett en ökning av misshandel­sbrott där 15–17-åringar är misstänkta.

Där personer under 15 år misstänkta är också offret allt som oftast minderårig­t, det här gäller i 80 procent av fallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland