Hufvudstadsbladet

Ukrainsk militär tvingas backa i viktig stad

Ukrainska styrkor har tvingats lämna centrala Sievjerodo­netsk, uppger militären. Ukrainas överbefälh­avare Valerij Zaluzjnyj säger att ryska styrkor fokuserar beskjutnin­gen på norra delarna av Luhanskreg­ionen.

- Serhij Hajdaj

Ryska styrkor har tvingat bort ukrainska styrkor från Sievjerodo­netsks centrala delar, uppger den ukrainska militären, rapportera­r The New York Times. Striderna i staden fortsätter.

"Ryssarna gör allt de kan för att isolera Sievjerodo­netsk", skriver Serhij Hajdaj, guvernör i regionen Luhansk där Sievjerodo­netsk ligger, på meddelande­appen Telegram.

"Kommande två eller tre dagar kommer att ha stor betydelse."

Enligt guvernören samlar de ryska styrkorna "mer och mer utrustning" för att omringa Sievjerodo­netsk och grannstade­n Lysytjansk.

Sent på söndagen sade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att ukrainska och ryska styrkor "bokstavlig­en slåss om varje meter" i Sievjerodo­netsk.

ÖB ber om hjälp

Överbefälh­avaren Valerij Zaluzjnyj har bett sin amerikansk­a motsvarigh­et Mark Milley om hjälp, rapportera­r nyhetsbyrå­n Bloomberg.

"Jag har upprepat min begäran för general Milley – att hjälpa oss få fler artilleris­ystem av kalibern 155 millimeter så fort som möjligt", skriver han på Facebook.

Enligt Zaluzjnyj har Ryssland återigen börjat beskjuta Ukrainas näst största stad Charkiv.

Oklart om fordon

Visst stöd kan vara på väg från Tyskland, i alla fall indirekt. Tillverkar­en Rheinmetal­l meddelar att en första moderniser­ad version av pansarskyt­tefordonet Marder är redo att levereras. Det berättar vd:n Armin Papperger för Bild am Sonntag.

Ukraina är intressera­t av fordonen, men Tyskland har kritiserat­s för att vara långsamma och bitvis motvilliga till att skicka tyngre vapensyste­m till Ukraina. Det är också oklart om de aktuella fordonen faktiskt ska skickas till Ukraina, eller om de kommer att sändas till andra länder för att ersätta dessa länders fordon som sänts till Ukraina.

– När och var de ska levereras är upp till den tyska regeringen att besluta, säger Papperger.

❞ "Kommande två eller tre dagar kommer att ha stor betydelse." Gövernör

 ?? FOTO: OLEKSANDR RATUSHNIAK/TT-AP ?? ■
Striderna fortsätter i staden Sievjerodo­netsk, där ryska styrkor enligt Ukraina delvis har haft framgångar. Bilden är tagen under förra veckan.
FOTO: OLEKSANDR RATUSHNIAK/TT-AP ■ Striderna fortsätter i staden Sievjerodo­netsk, där ryska styrkor enligt Ukraina delvis har haft framgångar. Bilden är tagen under förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland