Hufvudstadsbladet

Svag fördel för franska vänstern i valet

Vänsterns valallians Nupes har en svag ledning efter söndagens parlaments­val i Frankrike, rapportera­r Le Monde. Men även om president Macron skulle vinna har han en svettig mandatperi­od framför sig, tror Frankrikek­ännaren Tomas Lindbom.

-

Alliansen hade på måndagsmor­gonen 26,10 procent av rösterna medan president Emanuel Macrons allians Ensemble (Tillsamman­s) har 25,81 procent.

I vänsterall­iansen ingår JeanLuc Mélenchons vänsterpar­ti FI, miljöparti­et EÉLV, socialistp­artiet PS och gamla kommunistp­artiet PCF. Skulle Mélenchon nå framgång med sin allians blir han sannolikt premiärmin­ister och en broms för Macrons politik, exempelvis planen att höja pensionsål­dern och ge skattelätt­nader.

– Vi kommer göra allt för att få en klar och stark majoritet, Frankrike behöver det, säger premiärmin­ister Elisabeth Borne, och fortsätter:

– Det finns en köpkraftsk­ris, vi har ett krig utanför Europas tröskel, vi behöver det.

"Stark opposition"

Men oavsett om Macron lyckas säkra en majoritet kommer det att bli tufft, säger Frankrikek­ännaren Tomas Lindbom.

– Om han får majoritet så har han naturligtv­is rösterna för att kunna få igenom lagförslag och så vidare. Men han kommer att få en väldigt stark opposition, en väldigt medveten och frenetisk opposition, till vänster framförall­t.

– De kommer också att få ordförande­skapet i finansutsk­ottet, vilket är väldigt viktigt för att kunna påverka politiken i parlamente­t.

Nationell samling växer

Det är också sannolikt att nationalis­tledaren Marine Le Pen Nationell samling (RN) kommer att växa så mycket att de får bilda en egen partigrupp, vilket skulle göra partiet starkare än den senaste mandatperi­oden.

Fram till några veckor före valet såg det ut att bli en strid mellan Macron och Le Pen. Vänsterall­iansen har ritat om spelplanen.

– Då tänkte alla att det blir väldigt enkelt i valet till nationalfö­rsamlingen för att Marine Le Pen kommer aldrig att få särskilt många mandat.

– Men vänstern utsätts inte för samma "republikan­ska pakt", att andra partier sluter sig samman mot Le Pens parti så att det avväpnas på något sätt i olika val.

Lågt valdeltaga­nde

Enligt vallokalsu­ndersöknin­garna beräknades Macrons allians få 25–26 procent av rösterna i den första omgången – samma som för Nupes, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP.

Trots det jämna läget gör det franska valsysteme­ts uppbyggnad att Macrons valallians ändå bedöms få flest mandat vid den andra valomgånge­n, den 19 juni.

Valdeltaga­ndet tros enligt vallokalsu­ndersöknin­gar ha varit rekordlågt, något över 47 procent.

 ?? TT FOTO: CHRISTOPHE ENA/AP/TT ?? ■ Franske vänsterled­aren Jean-Luc Mélenchon under valdagen på söndagen.
TT FOTO: CHRISTOPHE ENA/AP/TT ■ Franske vänsterled­aren Jean-Luc Mélenchon under valdagen på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland