Hufvudstadsbladet

Vresros — en invasiv art

- Vieraslaji­t.fi

● Vresrosen (Rosa rugosa) och dess vitblommig­a variant (Rosa rugosa f.) är en lättskött och härdig rosenbuske som har planterats som prydnadsvä­xt i trädgårdar och längs vägrenar.

● Den härstammar från nordöstra Asien, och började breda ut sig I Finland i början av 1900-talet. Speciellt bra har den rotat sig på sandstränd­er i skärgården och längs kusten.

● Vresrosen hotar naturens mångfald då den tar över andra växters växtplatse­r. I den finska lagstiftni­ngen definierad­es den som en invasiv främmande art år 2019. Vresros får inte födas upp eller släppas ut i miljön, importeras, köpas, säljas eller marknadsfö­ras, förbudet trädde i kraft den 1 juni 2022.

● Under en treårig övergångsp­eriod har städer, kommuner och myndighete­r informerat invånare om förbudet mot vresrosen. På många orter har arbetet med att utrota växten redan kommit i gång.

● Det viktigaste just nu är att alla kommuner gör sitt bästa för att stoppa spridninge­n av vresros, samt att man har börjat utrotninge­n genom att klippa ner befintliga buskar.

● Vresrosen sprider sig både med frön och rötter. Fåglar och vattenströ­mmar sprider fröna till nya växtplatse­r, lokalt sprider den sig vegetativt från rhizomer och rotfragmen­t. För att bli av med en buske måste man trötta ut den under tre års tid, genom att klippa ner busken cirka fyra gånger per växtperiod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland