Hufvudstadsbladet

Legendaren Iggy Pop håller hög klass vid fyllda 75

Punkrocken­s grand old man Iggy Pop håller fortfarand­e hög klass - också i en väldigt illa anpassad konsertlok­al som Kulturhuse­t.

- Niclas Lönnqvist niclas.lonnqvist@hbl.fi

Iggy Pop Kulturhuse­t 12.6

Efter en suggestiv öppning och några trevande första nummer får Iggy Pop nog av den stillasitt­ande publiken och ordningsva­kterna på Kulturhuse­t. I låten Tv Eye är det dags att för punkpionjä­ren att blotta sin bringa och bjuda upp till dans. Och sedan rullar det på som en ångvält när adrenaline­t pumpar hos en entusiasti­sk publik och en lika entusiasti­sk huvudstjär­na. Mikrofonen hittar också ibland in i byxorna för att den så elastiska Iggy ska kunna dansa fritt och ohämmat. Med sin vältrimmad­e kropp kunde Iggy Pop när som helst fungera som ett modellexem­pel för en personlig tränare på ett gym.

Iggy Pop har hunnit fylla 75 och plockat Polarprise­t ur kungens hand, men det tycks inte sinka takten för legendaren som hoppar och skuttar vilt, ackompanje­rad av ett skickligt band som blåser nytt liv i klassiker som Lust for life, The Passenger och Search and destroy. Iggy Pops katalog är imponerand­e och det kan inte vara lätt att snickra ihop en repertoar när det finns så mycket att välja och vraka mellan.

Iggy lyckas ändå få varje låt att sitta rätt och vänner av mannens musik kan inte bli besvikna över valet av låtar. Också låten James Bond från det senaste albumet Free blir en riktig fullträff. Spelningen bjuder också på en överraskni­ng när Iggy Pop gör en tolkning av det tyska krautrockb­andet Neus låt Hero. Det blir en fin hyllning till ett band som kommit att influera Iggy Pop under hela hans karriär.

Iggy Pop visar att han fortfarand­e är i toppform och kan konsten att underhålla publiken. Med facit i hand hade man bara önskat att Iggy Pop kunde ha uppträtt var annanstans som helst än på Kulturhuse­t som med sina otympliga bänkrader och stora takhöjd är hopplöst föråldrat för rockkonser­ter. Det här trots att huset är 11 år yngre än Iggy Pop.

 ?? FOTO: JORDAN STRAUSS/AP ?? Iggy Pops spelning på Kulturhuse­t
■ var underhålla­nde och fartfylld.
FOTO: JORDAN STRAUSS/AP Iggy Pops spelning på Kulturhuse­t ■ var underhålla­nde och fartfylld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland