Hufvudstadsbladet

Internet Explorer går i graven

Efter 27 år slutar Microsoft erbjuda sina kunder möjlighete­n att använda webbläsare­n Internet Explorer.

- Laura Klingberg

En gång i tiden var webbläsare­n populärast i hela världen, men efter att andra snabbare och mer avancerade program dök upp på marknaden har Microsofts Internet Explorer tappat mark. Under de senaste åren har Internet Explorer främst varit ett ämne att skämta om.

Under sina glansdagar i början av 2000-talet var programvar­an i bruk hos cirka 95 procent av internetan­vändarna. Numera använder färre än 0,5 procent av internetan­vändarna Internet Explorer. I dagsläget är det Googles webbläsare Chrome som dominerar marknaden med en andel på cirka 70 procent.

Jämfört med exempelvis Googles Chrome, Mozillas Firefox och Apples Safari har Internet Explorer ofta betraktats som långsam och inte särskilt användarvä­nlig. Dessutom har webbläsare­n haft flera allvarliga brister och problem med dataskydde­t. Sedan 2015 har en annan webbläsare, Edge, ingått i Microsofts Office-paket.

För cirka ett år sedan, i maj 2021, meddelade Microsoft att Internet Explorer skulle gå i graven. Dagen då webbläsare­n officiellt slutar fungera är onsdagen den 15 juni 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland