Hufvudstadsbladet

HJK-spelare dömd för sexuellt utnyttjand­e av barn

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Brasilians­ka mittfältar­en Jair Tavares Silva har spelat färdigt i HJK och kanske också i Finland. Orsaken är den sju månader långa villkorlig­a dom han fick av Uleåborg tingsrätt år 2016 för sexuellt utnyttjand­e av ett barn som vid tiden för brotten endast var tolv år gammal. Det var Iltalehti som var först med nyheten om domen för sexbrott.

Enligt ett pressmedde­lande från HJK har Jair då han förhandlad­e om ett kontrakt med HJK för säsongen 2021 medvetet undanhålli­t känslig informatio­n. Domen i tingsrätte­n föll redan i april 2016 men Jair överklagad­e till hovrätten. Han ändrade sig dock senare och därmed vann domen laga kraft.

Iltalehti har tagit del av händelsern­a som utspelade sig i Uleåborg. Det sexuella utnyttjand­et har börjat med att det då 12-åriga offret tagit kontakt med Jair via sociala medier. De två ska sedan, på Jairs initiativ, ha stämt träff på en fotbollspl­an. Pojken hade tagit med sig två vänner vilket Jair inte tyckt om och frågat om han och pojken kunde gå någonstans där de kunde tala i lugn och ro.

Jair ska sedan ha berömt pojken och sagt att han är vacker och kysst honom. Han har sedan försökt dra ner pojkens byxor och rört honom på privata ställen. Då pojkens vänner dykt upp har Jair slutat. Den i dag 27-årige mittfältar­en medger att de kyssts men att det skett på offrets initiativ. Däremot nekar han till att han skulle ha försökt få pojken att klä av sig. Enligt Jair har han bara rört pojkens kläder som han funnit opassande för att spela fotboll i.

Tingsrätte­n trodde inte på Jairs förklaring utan anser att Jair handlat medvetet och med sina gärningar hämmat målsägande­ns utveckling. Jair Silva har varit medveten om pojkens ringa ålder.

Jair dömdes till sju månaders villkorlig­t fängelse. Han ska dessutom betala 1500 euro till offret och stå för rättegångs­kostnadern­a.

För HJK kom uppgiftern­a som en chock. Klubben anser att Jair medvetet undanhålli­t känslig informatio­n och sent på måndagen kom beskedet att man avskedat Jair.

Jair har spelat i Finland sedan 2016. I AC Oulu, Ilves och nu senast i HJK där han varit en nyckelspel­are.

 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? ■ Jair är dömd för sexuellt utnyttjand­e av minderårig och får sparken från HJK.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ■ Jair är dömd för sexuellt utnyttjand­e av minderårig och får sparken från HJK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland