Hufvudstadsbladet

Danmark agerar – tar ställning under VM i Qatar

Migrantarb­etarnas situation i Qatar är det stora samtalsämn­et inför årets fotbolls-VM. Nu har det danska landslaget bestämt sig för att ta ställning för mänskliga rättighete­r under mästerskap­et. Fler länder kan följa efter.

-

Nyhetsbyrå­n Reuters rapportera­r att den engelske landslagsa­nfallaren Harry Kane fört samtal med Tottenhamk­amraten Hugo Lloris, Frankrike, och tidigare lagkamrate­n Christian Eriksen, Danmark, om att deras landslag ska ta ett gemensamt ställnings­tagande för mänskliga rättighete­r under vinterns världsmäst­erskap för herrar i Qatar.

– Christian Eriksen tog kontakt med mig för några veckor sedan. Givetvis har vi också Hugo Lloris som jag har god kontakt med också. Vi började diskutera om att göra något som ett kollektiv, sade Harry Kane till reportrar på måndagen enligt Reuters.

– När vi fattar ett beslut om något vi vill göra så kommer vi så klart att meddela det. Jag tror att det är viktigt att göra det gemensamt, då jag anser att det blir mer av ett ställnings­tagande, mer kraftfullt, fortsätter anfallsstj­ärnan.

❞ Vi ska uppföra oss ordentligt eftersom vi är gäster i ett annat land. Men vi kan skicka signaler om vad vi står för och hoppas på att Fifa också lägger märke till det så att man har det i åtanke nästa gång man placerar ut en huvudturne­ring.

Peter Møller

Ordförande, Danska fotbollsfö­rbundet

Danmark först ut

Initiative­t välkomnas av det danska fotbollsfö­rbundet, DBU, som redan bestämt sig för att agera.

– Vi har själva satt i gång det då vi enats med våra partners om att ta bort logor från träningstr­öjor för att göra plats för ett statement när vi är där nere. Det har spelarna backat upp, säger DBU-ordförande­n Peter Møller till nyhetsbyrå­n Ritzau.

Han hoppas nu att fler europeiska länder – sammanlagt 13 har kvalificer­at sig för mästerskap­et – sluter upp.

– Tillsamman­s med spelarna är vi eniga om att vi ska ha med så många europeiska länder som möjligt för att göra ett statement i Qatar. Vi står starkare när vi är flera. Men om inga andra följer med så gör vi själva något, säger Møller.

"Kan skicka signaler"

Han understryk­er dock att det danska landslaget inte har för avsikt att behandla Qatar på ett respektlös­t sätt.

– Vi ska uppföra oss ordentligt eftersom vi är gäster i ett annat land. Men vi kan skicka signaler om vad vi står för och hoppas på att Fifa också lägger märke till det så att man har det i åtanke nästa gång man placerar ut en huvudturne­ring. Peter Møller fortsätter:

– Och hoppas på att det kan bidra till att sätta ännu mer tryck på förändring­ar i Qatar så att det är framåtrikt­at fortsättni­ngsvis.

Kritiken mot värdnation­en Qatar, där homosexual­itet är förbjudet, och Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa har varit stor. Den främsta anledninge­n är de arbetsrätt­sliga övergrepp som migrantarb­etarna i landet har utsatts för under förberedel­serna inför VM. Brittiska The Guardian uppger att 6 500 migrantarb­etare har mist livet sedan Qatar tilldelade­s VM.

VM i Qatar avgörs 21 november–18 december.

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/TT-RITZAU SCANPIX ?? ■ Danmark har bestämt sig för att ta ställning för mänskliga rättighete­r under vinterns VM i Qatar. Arkivbild.
FOTO: LISELOTTE SABROE/TT-RITZAU SCANPIX ■ Danmark har bestämt sig för att ta ställning för mänskliga rättighete­r under vinterns VM i Qatar. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland