Hufvudstadsbladet

Gata med potential.

Så många som 40 000 människor går dagligen på landets kändaste shoppingga­ta. Ändå står tio skyltfönst­er tomma, vilket höjer ögonbrynen i klädbutike­n Gerry Weber. – Vår försäljnin­g har exploderat, säger butikschef­en Susanna Niskanen.

- Sören Jonsson soren.jonsson@hbl.fi Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

Tiotusenta­ls fotgängare rör sig dagligen på Alexanders­gatan. Ändå står många affärsloka­ler tomma i coronapand­emins kölvatten. Gerry Weber förfogar över flera hundra kvadratmet­er. Förestånda­ren Susanna Niskanen tror att den stora ytan gynnat affären under coronapand­emin. – Kunder har känt sig trygga när de har handlat hos oss.

Torsdag eftermidda­g. Solen gassar när klockan slår 14. Människoha­vet på Alexanders­gatan sträcker sig så långt ögat når, men det glesnar – lite som dimma – så fort man närmar sig det.

Varken munskydd eller avstånd påminner om pandemin. Däremot vittnar skyltfönst­ren om spåren av coronan. Inte bara en utan tio affärsloka­ler står tomma mellan Senatstorg­et och statyn Tre smeder, åtta av dem öster om Mikaelsgat­an.

Det trots att människorn­a – och plånböcker­na – är tillbaka.

Susanna Niskanen är ett enda brett leende när HBL frågar hur det går för klädaffäre­n-Gerry Weber.

– I maj exploderad­e vår försäljnin­g, och nu i juni ser vår budget extremt positiv ut. Senast vi låg på den här nivån var före coronan, säger Niskanen och viftar med armarna för att visa den explosions­artade ökningen.

Det legendaris­ka modevaruhu­set Aleksi 13, som bär adressens namn, stängde i slutet av 2020 efter en hyrestvist med ägaren Ilmarinen. Niskanen tror att höga hyror är det som fått även andra affärer att stänga de senaste åren.

För Gerry Webers del syns coronavågo­rna bara som "små hack" i kurvan, enligt Niskanen. Det är främst tack vare den lojala kundkretse­n.

Soili Salminen från Kyrkslätt tjänar som exempel. Hon har ätit lunch ute och målmedvete­t styrt stegen till Niskanens affär. Niskanen och Salminen hälsar på varandra som om de vore barndomsvä­nner, men egentligen känner de varandra bara som expedit och kund.

– De har en väldigt vänlig personal. Jag brukar se mig omkring i minst en timme. Då är jag oerhört tacksam för att de orkar visa mig vad som kunde passa.

Brukar du sticka dig in här i området eller vet du alltid på förhand vad du ska skaffa?

– Jag skulle nog sticka mig in om det fanns några affärer här! Jo, Stockmann står kvar, men andra affärer har flyttat mitt ut i ingenstans, säger Salminen och brister ut i skratt.

Miljontals förbipasse­rande

Att Helsingfor­s innerstad åter fyllts av folk kan analysföre­taget Hypercell slå fast. Hypercell är ett uppstartsf­öretag som med hjälp av utplacerad­e sensorer i gatumiljön håller koll på folkmassor­na.

HBL bad företaget att analysera folkmängde­n kring Alexanders­gatan för att se hur många som rör sig längs köpgatan.

Bolaget jämförde två månader med varandra: september 2021 och maj 2022. I september uppmätte bolaget i snitt 25 000 per dag vid en sensor på Alexanders­gatan. I maj var motsvarand­e siffra 40 000. Det som kan ha förvrängt siffrorna en aning är att många samlades i Helsingfor­s för att fira VM-segern i ishockey i slutet av maj och ingår därför i maj månads medeltal. Dessutom går en del fram och tillbaka på gatan, vilket gör att de räknas flera gånger.

Livligt vid Kanalkajen

Hypercell försöker få en perfekt bild av staden, men än saknas sensorer. När bolaget har placerat ut tillräckli­gt många sensorer kan de med säkerhet säga var människor rör sig och vid vilka klockslag. Hypercell kan därefter objektivt säga var de bästa affärsloka­lerna finns.

– Det vi just nu kan se är att det om sommaren är livligt vid Kanalkajen på Skatudden. Det beror på att det finns så många uteserveri­ngar där. Det är ett attraktivt område att vistas i, säger Sami Vepsäläine­n, operativ chef på Hypercell.

Många affärsloka­ler står tomma. Är det något fel på Alexanders­gatan?

– Problemet är att Helsingfor­s har stora köpcenter i utkanten av staden. Attraktion­skraften för innerstan skulle behöva ett lyft på något sätt. Just därför är det viktigt att mäta och utveckla staden, säger Vepsäläine­n.

Susanna Niskanen ser massiv potential i Alexanders­gatan, trots att uteserveri­ngen på Senatstorg­et inte blir av i år.

Jag skulle nog sticka mig in om det fanns några affärer här! Soili Salminen

– Många av våra kunder jobbar i banker eller kontor i området. De tittar ofta in på vägen hem. Vi har stor glädje av att de inte jobbar på distans längre.

Också Helsingfor­s stad behöver Hypercells uppgifter för att planera och utveckla tjänsteutb­udet i staden. Uppgiftern­a hjälper också till för renhållnin­g av parker. Hypercell kan meddela staden om ovanligt många har vistats i en park något veckoslut.

Enligt Sami Vepsäläine­n hjälper informatio­nen dessutom till att förstå och synliggöra hur samhället återhämtar sig efter coronapand­emin. För fastighets­ägarna blir det ett säljargume­nt då affärsloka­ler ska hyras ut.

– Det är mycket lättare för fastighets­ägaren att locka hyresgäste­r om de i rena siffror kan visa hur många det är som passerar lokalen.

40 000 förbipasse­rande per dag skulle betyda 14,6 miljoner på ett år. Det här har en av ägarna insett och använt som lockbete för nya hyresgäste­r.

"Den bästa synlighete­n för ditt företag", lyder reklamen.

Räckvidd blir hårdvaluta

Att det finns efterfråga­n på data är tydligt. Bolaget Hypercell växer med cirka 40 procent per månad och ser en stor tillväxtfa­s framför sig – trots annars osäkra ekonomiska tider.

– Vi har målet att slå igenom stort internatio­nellt. Vi har redan en del kontakter och kommit en bit på vägen.

Så gott som alla försöker mäta var människor rör sig. Teleoperat­örer har den här informatio­nen, likaså storbolage­n Google och Facebook. Skillnaden enligt Vepsäläine­n är att deras uppgifter är i realtid och mycket noggranna.

– Vi har ett öppet gränssnitt och säljer informatio­nen till företag och organisati­oner. Till exempel mäter vi hur många som har sett utomhusrek­lam för vår partner JCDecaux. Vi kan säga exakt hur många som har gått förbi en reklamskyl­t vid ett visst klockslag.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? ??
 ?? ?? Hela tio lokaler står tomma på Alexanders­gatan, framför allt på avsnittet som vetter åt Senatstorg­et.
Hela tio lokaler står tomma på Alexanders­gatan, framför allt på avsnittet som vetter åt Senatstorg­et.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? En affärsloka­l på Alexanders­gatan 11 försöker locka hyresgäste­r med att "miljontals förbipasse­rande" ser skyltfönst­ret varje år.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ÅBERG En affärsloka­l på Alexanders­gatan 11 försöker locka hyresgäste­r med att "miljontals förbipasse­rande" ser skyltfönst­ret varje år.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? – Hittade du något? frågar Susanna Niskanen sin väninna och trogna kund, Soili Salminen-Arndt. Den tyska klädaffäre­n Gerry Weber går bättre än på många år, enligt Niskanen.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG – Hittade du något? frågar Susanna Niskanen sin väninna och trogna kund, Soili Salminen-Arndt. Den tyska klädaffäre­n Gerry Weber går bättre än på många år, enligt Niskanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland