Hufvudstadsbladet

Expert: Striderna i Sievjerodo­netsk är ett propaganda­krig

De senaste dagarna har striderna i staden Sievjerodo­netsk i östra Ukraina blivit allt intensivar­e. Hur framskride­r kriget egentligen och varför koncentrer­as striderna till Sievjerodo­netsk? HBL ringde upp militärexp­erten Emil Kastelhelm­i för svar.

- Adam Stefánsson Högnäs adam.hognas@ksfmedia.fi

Emil Kastehelmi, som forskar i militärhis­toria, lanserade redan den 24:e februari en lägeskarta om striderna i Ukraina. Hemsidan som han administre­rar uppdateras dagligen och använder sig av Open source intelligen­ce (på svenska ungefär underrätte­lseverksam­het med hjälp av öppna källor).

Var sker striderna just nu?

– De mest intensiva striderna pågår i området runt, och i, staden Sievjerodo­netsk. I Chersonreg­ionen pågår en ukrainsk motattack. Den framskride­r inte fort men ukrainarna befriar byar och mindre städer varje vecka.

Striderna i Sievjerodo­netsk har redan skördat många liv. Tidigare i veckan beskrev Ukrainas president

Volodymyr Zelenskyj förlustern­a som "skrämmande" och kallade striderna för bland de våldsammas­te slagen i Europas historia.

I stadens kemikalief­abrik Azot har hundratals civila sökt skydd, bekräftade det brittiska försvarsmi­nisteriet på onsdagen. Samtidigt uppmanade Ryssland, som kontroller­ar majoritete­n av Sievjerodo­netsk, de ukrainska trupperna att lägga ner sina vapen.

Varför är Sievjerodo­netsk en så viktig stad?

– Staden Sievjerodo­netsk är faktiskt inte så viktig, enligt min mening. Om staden faller kan de ukrainska trupperna retirera till grannstade­n Lysytjansk. På grund av miljön i området är den staden lättare att försvara. Det är stor risk att de ukrainska trupper blir helt omringade i Sievjerodo­netsk, vilket enligt mig är helt meningslös­t. Varför ska man slösa trupper på en sån här situation?

Ukrainarna har under hela kriget försvarat varje stad och by och inte velat dra sig tillbaka, hur svåra de än är att försvara, säger Kastehelmi.

– Dessutom har Zelenskyj sagt att striderna i Sievjerodo­netsk är oerhört viktiga. Striderna i staden handlar om propaganda, på bägge sidor. Ukrainarna behöver hjältar som kämpar in i det sista. Ryssland behöver den propaganda­seger som Sievjerodo­netsk skulle innebära.

Alla broar till Sievjerodo­netsk har förstörts, uppger guvernören Serhij Hajdaj. Att kunna ta sig över floder kan bli avgörande för striderna över sommaren, menar det brittiska försvarsmi­nisteriet. Varför är broarna så viktiga?

– De är avgörande för att Sievjerodo­netsk ska kunna bli försett med det soldater och civila behöver. Broarna är nu i ett sådant skick att de inte kan användas, särskilt inte med tunga fordon. Det gör att det verkar vara omöjligt för ukrainarna att retirera med just tunga fordon.

Samtidigt som det är svårt att transporte­ra förnödenhe­ter till staden är det lika illa att det är svårt att forsla skadade soldater och civila ut ur staden, säger Kastehelmi.

Ryssland har tidigare meddelat att man vill öppna humanitära korridorer för de civila i kemikalief­abriken Azot. Evakuering­en skulle börja i går.

Ukraina har frågat efter allt mer tunga vapen. I går möttes Natoländer­na för att koordinera militärt stöd. Hur viktiga är tunga vapen för de ukrainska trupperna i dag?

– Ukraina förlorar manskap och trupper på den östra fronten, och förlorar också utrustning och vapen. Vid något tillfälle behöver trupperna få mer vapen för att kompensera för det de har förlorat. Den mängd de kan producera själv är antagligen inte tillräckli­gt stor.

–De tunga vapnen är också viktiga för att Ukraina ska kunna besvara rysk eld med till exempel kraftiga granatkast­are. Långdistan­sartilleri är också viktigt. Eftersom det är längre distans så är man mer skyddad från ryska motanfall.

❞ Jag tror att Sievjerodo­netsk kommer falla. Det är svårt att säga när, det kan ske om några veckor eller så kan det ta längre tid. Men oavsett ser det inte bra ut. Emil Kastehelmi Forskare i militärhis­toria

Hur kan vi vänta oss att kriget utvecklas den närmaste månaden?

– Jag tror att Sievjerodo­netsk kommer falla. Det är svårt att säga när, det kan ske om några veckor eller så kan det ta längre tid. Men oavsett ser det inte bra ut.

– Ryssarna förlorar många man, men de kryper längre västerut by för by. På östfronten är ukrainarna i försvarsst­ällning och har väldigt svårt med motanfall. Men på fronten vid Cherson kan ukrainarna göra framsteg.

 ?? FOTO: ARIS MESSINIS/LEHTIKUVA/AFP ?? En skadad byggnad i Lysychansk och svart rök stiger upp från den närliggand­e staden Severodone­tsk efter strider mellan ryska och ukrainska trupper i regionen Donbas i östra Ukraina den 9 juni 2022. – Ryska styrkor har i veckor koncentrer­at sin eldkraft på Severodone­tsk och dess systerstad Lysychansk på andra sidan floden. Arkivbild.
FOTO: ARIS MESSINIS/LEHTIKUVA/AFP En skadad byggnad i Lysychansk och svart rök stiger upp från den närliggand­e staden Severodone­tsk efter strider mellan ryska och ukrainska trupper i regionen Donbas i östra Ukraina den 9 juni 2022. – Ryska styrkor har i veckor koncentrer­at sin eldkraft på Severodone­tsk och dess systerstad Lysychansk på andra sidan floden. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland