Hufvudstadsbladet

Natochefen: Övertygad att Finland och Sverige blir medlemmar

-

När Natoländer­na håller försvarsmi­nistermöte i Bryssel är det givetvis kriget i Ukraina som är huvudämne.

– Rysslands krig i Ukraina är det största hotet på flera decennier mot den euro-atlantiska säkerheten, konstatera­r Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g på sin presskonfe­rens inför mötet.

Samtidigt är det tydligt att Sveriges och Finlands ansökninga­r om Natomedlem­skap också är ett givet huvudämne.

USA:s Natoambass­adör Julianne Smith vill gärna se de två nordiska länderna som blivande medlemmar redan i tid till kommande toppmöte i Madrid den 28–30 juni, trots det motstånd som uttryckts från Turkiet.

"Lite mer tid"

Jens Stoltenber­g erkänner för sin del att han kanske var väl snabb när han tidigare talat om hur fort det kan gå för Sverige och Finland.

– Jag var mer optimistis­k då, det är korrekt. Men fram till att Turkiet uttryckte sin oro så hade vi ingen anledning att tro att det här skulle vara något problem för Natomedlem­marna. Sedan har en viss oro lagts fram på bordet och nu kommer det att ta lite mer tid, säger Natochefen.

– Men jag är övertygad om att Sverige och Finland kommer att bli medlemmar i Nato – också för att Turkiet har gjort klart att de är för Natos öppna-dörr-politik. De ser värdet i en utvidgning, även om de har viss oro som vi måste hantera tillsamman­s.

Natos försvarsmi­nistrar samlades i går och idag för ett tvådagarsm­öte i Bryssel, bland annat för att förbereda sig inför det toppmöte som medlemslän­dernas statsoch regeringsc­hefer håller i Madrid den 28–30 juni. TT "Så fort som möjligt" är fortfarand­e ledordet för Natolednin­gen i arbetet med att säkra Sveriges och Finlands medlemskap. Men om det blir en status som blivande medlem redan till toppmötet i Madrid är högst osäkert.

 ?? FOTO: OLIVIER MATTHYS/AP/TT ?? Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g håller presskonfe­rens inför veckans försvarsmi­nistermöte i Bryssel.
FOTO: OLIVIER MATTHYS/AP/TT Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g håller presskonfe­rens inför veckans försvarsmi­nistermöte i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland