Hufvudstadsbladet

Ringmärkar­es assistent omkom i olycka i Lovisa

- Laura Klingberg laura.klingberg@hbl.fi

En ringmärkar­es medhjälpar­e fastnade i ett träd i Lovisa i helgen men lyckades inte frigöra sig från sin sele. Enligt kriminalko­mmissarie Markku Lylykangas vid Östra Nylands polisinrät­tning hade personen på sig en klättersel­e, som hade fastnat i en trädgren. Olycksoffr­et hade inte haft krafter att lyfta upp sig för att frigöra sitt klätterrep och klämdes till döds.

Polisen gick först ut med att dödsoffret var en ringmärkar­e, en uppgift som senare korrigerad­es av Jari Valkama, direktör för Ringmärkni­ngscentral­en vid Helsingfor­s universite­t, i intervju med Ilta-Sanomat. Det finns 745 legitimera­de ringmärkar­e i Finland, och den avlidna är alltså inte en av dem.

Polisen fortsätter sin utredning som utredning av dödsorsak.

Olycksutre­dningscent­ralens ledande forskare Kai Valonen lyfter i ett pressmedde­lande fram vikten av god säkerhetsp­raxis.

"Vi vill påminna ringmärkar­e och alla andra som antingen i sitt jobb eller på fritiden klättrar högt upp att fästa särskild uppmärksam­het vid säkerheten och kontroller­a att all utrustning faktiskt är i skick."

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland